3 stappen om te weten of je gezin klaar is voor een verre reis

“Ver reizen met kinderen is de beste gezinstherapie. Echt, je zal wel zien!”. Dat. Ik verkondig dat al een hele tijd. Elk interview dat ik mag geven, elk gesprek dat ik voer, elke opinie die me wordt gevraagd. Het is mijn waarheid. Het leuke is dat veel mensen mij hierin gelijk geven. Het lastige is dat er nog meer mensen zijn die me vragen; “Ja maar, hoe weet ik nu of ik (en mijn gezin!) daar klaar voor ben?” Dus sprong ik weer in mijn hoofd (ik zit daar nogal vaak) en dacht na over welke eerste stappen je kan nemen vooraleer je bv. voor 3 weken naar Thailand trekt. Zal je je ooit 100% klaar voelen om die letterlijk grote sprong te wagen? Kans is groot van naaah… Maar dit zijn alvast enkele ideetjes om te oefenen!

Familie vakantie

  1. Weekendje volledig in teken van de kinderen

We’ve all been there. De eerste keer met je baby/peuter op stap: het is een spannende onderneming. Zo eentje waarvan je achteraf pas de humor van je nervositeit inziet. Relax, het is normaal! Dus… Vooraleer je je aan een écht verre reis waagt, boek een midweek of weekend in bv. Center Parcs. Zo’n druk vakantiepark is dé plek waar je leert je over te geven aan de noden van je kind, waar je leert leven op het ritme van zijn/haar dutjes, hongertjes en nood aan entertainment. Je kan (en als het van je kind afhangt; je moet) er alle kanten uit; speeltuinen (binnen én buiten zelfs!), ponyritjes, even de bossen in… Als je een weekend in zo’n vakantiepark, in alle hectiek en met al die prikkels en indrukken overleeft, dan overleef je op eender welke plek ter wereld! En het beste is; achteraf zal je zeggen: “dit was eigenlijk best leuk!”. Als je ver gaat reizen met je kinderen is het belangrijk dat je af en toe weet om te gaan met vermoeide of verveelde kinderen. Dat je hun gedrag kan plaatsen en dat je hen de ruimte geeft om heel even vermoeiend of vervelend te doen, zonder dat je er zelf nerveus van wordt. Flexibiliteit, mensen, dat leer je in een druk vakantiepark waar je kinderen worden bedolven onder de impulsen. Let op, dit was pas de eerste stap.

2. Lange autorit om het zittend gat te testen

Verre reis zeg je? Dat betekent waarschijnlijk ook làng op het vliegtuig zitten. Hoe wij een lange vliegtuigreis beleven, kan je in deze video zien (Elodie was toen bijna 4, Bas 8). Gek genoeg krijgen we vaak net die vliegtuigreis als reden om een lange reis met kinderen uit te stellen. Toegegeven; het is een noodzakelijk kwaad, maar het kan toch niet dé reden zijn om die onvergetelijke trip uit te stellen?
Probeer al eens te oefenen met bv. lang in de auto zitten. Een autovakantie naar het zuiden van Frankrijk of het noorden van Spanje/Italië zijn daarvoor ideaal! (100 rondjes rond de Brusselse ring kan ook) In deze blogpost lees je wat Bas meestal in zijn reisrugzak propt tegen de verveling. Het is de ideale vergelijking aangezien de tijdsduur van de autorit vergelijkbaar zal zijn met die van de vliegtuigreis, met als klein voordeel in nood; je kan wel effe uitstappen, een rustmoment inlassen of stoppen aan de eerstvolgende McDonalds voor lunch. Zoals gezegd: het is een test, geen garantie. Je kinderen leren zichzelf te entertainen (halleluja, schermen!) en jij leert hoe je je kinderen zonder kleerscheuren op bestemming krijgt. Hoe wij onze kinderen door een lange autorit loodsen, lees je hier. Wat alvast zowel van toepassing is in beide gevallen (auto of vliegtuig) is het indelen van de tijd. “Over 1 uur gaan we iets eten, over 30 minuten krijg je een nieuw spelletje, over …minuten mag je weer op je scherm…”
Lange autorit overleefd? All right! Je bent klaar voor stap 3!

3. Reizen met enkel handbagage

Hier komt een moeilijke: keuzes maken over wat je al dan niet meeneemt. Een verre reis met kinderen, dat betekent vaak langer van huis. Een weekendje Bangkok, dat is wat gek. Dus veel dagen weg betekent veel bagage! Of toch niet? Eigenlijk is de hoeveelheid bagage die je nodig hebt, niet meteen recht evenredig met de duur van de reis. In bijna elk hotel kan je je kleren laten wassen. Vrouwen, get over it en denk na over de praktische kant van de outfits! Probeer al eens om te beginnen met een reis binnen Europa-hand luggage only. Dat kan, wij probeerden het uit! Zo verplicht je jezelf na te denken over wat écht nodig is en wat niet. Geloof me, kinderen hebben echt niet hun hele voorraad speelgoed nodig, zich dood vervelen doen ze niet zo snel en je zal zien dat een lege fles, een klein balletje of een mini pop dat ze kregen in de plaatselijke supermarkt véél interessanter zal lijken dan het speelgoed dat ze thuis dagelijks voorhanden hebben. Wel hun favoriete knuffel niet vergeten.

Op+reis+met+enkel+handbagage-2.jpg

Wat ik eigenlijk vooral wil zeggen; er is geen enkele reden om niet te reizen met je kinderen. Je kan namelijk wel wat oefenen, je voorbereiden, er gewoon voor gaan. Wat ook helemaal waar is: als je het voelt kriebelen voor die verre reis, dan moet je dat gewoon doen! Als je er zelf helemaal klaar voor bent, is je gezin dat ook. Je kinderen zijn vaak gemakkelijkere compagnons dan bv. je vrienden. Ze passen zich zo gemakkelijk aan en genieten van nieuwe impulsen. Ik zeg het nog eens; ver reizen met je kinderen is de beste gezinstherapie!