Weekendje met kinderen in eigen land; tips voor geslaagde dagen

De zomer, dat is voor ons de uitgelezen kans om onze eigen streken te verkennen. We houden van de zon en als we die niet aan de andere kant van de evenaar moeten gaan zoeken, genieten we even graag van haar stralen in ons eigenste Belgenland. Toerisme Scheldeland vroeg ons een tijdje geleden of we geen zin hadden om hun regio te verkennen. Dicht bij huis het avontuur opzoeken en enkele onvergetelijke ervaringen in de kijker zetten. Sindsdien zijn we trotse leden van ‘Expeditie Scheldeland’. Men zou voor ons enkele activiteiten uitzoeken en wij zouden mogen ondergaan, ervaren en beleven. Zij vroegen, wij zeiden volmondig, in de taal van onze kinderen: ‘Duuh’.

Scheldenland-2.jpg


klimmen in Aalst

We zitten niet gauw verlegen om een uitdaging meer of minder. Nu ja, wij misschien wel, maar we hebben 2 kinderen die stilaan beseffen dat een ferme portie adrenaline door de aderen jagen een goede manier is om een weekenddag als geslaagd te beschouwen. Zo kwamen we in The Outsider in Aalst terecht. Bij aankomst stond men ons al op te wachten met een harnas en helm. We wisten dus wat ons te wachten zou staan. Dat we een uitdaging van 18m hoog zouden trotseren, dat kwamen we enkele minuten later pas te weten. Ons doel van de voormiddag? De schouw beklimmen op site De Schotte. Toen Bas en Elodie vlotter dan verwacht het 18 meter-punt bereikten, voelden we al nattigheid. Vader en moeder konden niet onderdoen. Dus gezwind klommen ook wij naar boven, audiofragmenten niet meegerekend :-). Neem zeker een kijkje op hun website, want ze hebben ook een heus touwenparcours én nog verschillende andere uitdagingen om van je gezinsuitstapje een heuse teambuilding te maken!


kajakken op de Dender

Dat het geen dag voor mietjes wordt, daar zorgt men bij The Outsider wel voor! Behalve een klim- en klauterparcours, hebben ze ook kajaktochten in hun activiteitenarsenaal. Normaal gezien kan je ook vanuit Aalst aan een route over de Dender beginnen, maar omwille van de aanwezigheid van blauwalg toen wij er waren, vertrokken wij vanuit Denderleeuw en fietsten we naar Denderleeuw door de groene Dendervallei. Geen al te grote inspanningen meer voor onze oude knoken, wij genoten liever van een rustige pleziervaart, maar voor wie wil; er worden ook meerdaagse kanotochten georganiseerd van Lessines tot Aalst. Op het gemakje heen en weer op de rivier. Als je met je kinderen op pad bent, weet je gewoon dat activiteiten in en op het water gesmaakt zullen worden en dat was hier niet anders!
We hebben al vaker moeten toegeven dat er veel plekken dichtbij huis zijn waarvan we niet wisten dat er zoveel te doen is. Aalst was voor ons onbekend terrein en dat we verrast werden, daar had het concept ‘Villa Vilander’ alles mee te maken. In de tuin van de ingenieurswoning van de vroegere Electrabel-site worden tijdens de zomermaanden mensen ontvangen voor lunch, brunch of apero. Terwijl wij uitpuften van het klimmen en varen, leken de kinderen op die toren en in die kajak energie bijgetankt te hebben. Dus bestelden wij ons een colaatje om erbovenop te komen en de kinderen waren nog voor ze van hun drankjes hadden geproefd al verdwenen in het speelbos.


Wakeboarden op de Schelde

Over het eerste deel van ons ambassadeursschap, vertelden we al in dit artikel. Over hoe Bas leerde wakeboarden en hoe Elodie nóg fierder werd op haar broer.

Costa Zela.jpg


Op ontdekking in het Fort Liezele

Om de diversiteit van de regio Scheldeland te beklemtonen, gingen we van de sportieve kicks naar de historische rijkdom in Puurs. In het fort Liezele vind je immers alle info over het belang van de regio tijdens de wereldoorlogen. Het fort ligt midden in een prachtig landschapspark, dus je kan er ook terecht voor een korte wandeling, perfect om ook met een kinderkoets rond te struinen trouwens. Wij waren in ieder geval daar om het fort te ontdekken. Met een zoon van 9 wiens fantasie nog net kinderlijk genoeg is om hem te vervoeren met verhalen over oorlogen en soldaten, was het alvast een voltreffer. We werden verwelkomd door een gids die ons meenam door de smalle gangen van het fort, ons de kamers van de soldaten, de eetplaats en de commandokamers toonde en de rondleiding doorspekte met fantasierijke verhalen. Bas hing aan zijn lippen. Elodie? Not so much… Misschien was ze nog net te jong om het te begrijpen, misschien was het gewoon niet helemaal haar ding. Tenminste totdat we op het dak van het fort kwamen met immens uitzicht over het landschapspark. Dat dak ligt in het groen waar ze plots kon rondrennen en zich uitleven. In de lente grazen hier schapen om het gras onder controle te houden, opgepast voor wat zij hebben achtergelaten :-) ! Afsluiten deden we met een colaatje met zicht op de slotgracht. tegenwoordig is er ook een blotevoetenpad én een escaperoom in het fort zelf.



Eet eens in een donutboot en vaar er zelf op uit

Een leerrijke namiddag, daar krijg je honger van! Maar op restaurant met vermoeide kinderen, dat is soms een ander paar mouwen! Gelukkig doet men in Scheldeland niet aan doorsnee, zeker niet wanneer het gaat over uitstapjes met de kinderen. En zo gebeurde het dat wij, een twintigtal minuten nadat we het fort van Liezele meer dan voldaan verlieten, we met onze vermoeide benen in een donutboot betraden. Je wil eens iets speciaals? De Donutboot van het restaurant van yachtclub Volante in Willebroek is een super rustgevende activiteit voor de ouders en speciaal genoeg voor de kinderen om enthousiast de restauranttijd te overbruggen. Je mag zelf sturen en het bootje gaat rustig genoeg zodat ook de kinderen eens van kapiteintje kunnen spelen. Op koele zomeravonden krijg je trouwens zelfs dekentjes mee. Gezelliger kan toch niet?


Uren wandelplezier in de Kalkense Meersen

Als je als gezin wel eens gaat wandelen, ben je in regio Scheldeland alvast aan het juiste adres. We kwamen aan in Schellebelle om van daaruit aan de andere kant van de Schelde het natuurdomein van de Kalkense Meersen te gaan ontdekken. We deden de route ‘Wandelen langs Galloways’. De overkant van de Schelde bereik je dus met een veer dat je roept door een mega bel te luiden. Waar exact op de Schelde dat veer ligt, wordt overal duidelijk aangegeven. Op expeditie dus! Want op voorhand hadden we een kaart van de regio gekregen. Wij gingen dus op weg met twee kinderen die een niet-digitale kaart een vreemder gegeven vinden dan dat Sinterklaas daar plots in het midden van de zomer zou verschijnen en… een niet-digitale kaart (stel je voor, dat bestaat dus nog). Het knooppuntensysteem werd alleszins al snel een leuk spel. Bas nam stoer de leiding en gaf ons de nodige instructies bij de wegwijzers. Elodie keek ernaar en dacht er het hare van. We deden een wandeling van ongeveer 4 kilometer (maar dat kan dus veel langer als je de knooppunten wat creatief aaneenschakelt) en dat was wel voldoende voor vierjarige kinderbenen. Onderweg hadden we immers al haltgehouden bij een kudde rustende koeien die het hele domein voor zich hebben (je loopt  dus gewoon tussen de galloways), plukten we bloemen die er in alle kleuren bloeiden (maar geel was favoriet) en beklommen we enkele sterke takken van oeroude bomen. Na de wandeling is een goede lunch zeker geen overbodige luxe. In Eetcafé de Pastorij hebben ze naast een uitgebreide kaart ook een speeltuig voor de kinderen. Voor kinderen met wiebelkonten zoals Bas en Elodie is zoiets altijd een schot in de roos!


Plezier op en rond het Donkmeer

Zalige zomerdagen, ken je dat? Met de zon op onze smoelen en zwembroeken in de aanslag, konden we van een heerlijk hete dag eind juni genieten van waterplezier op, in, rond het Donkmeer in Berlare. Insmeren was sowieso de boodschap, want de verfrissing van het water kan venijnig zijn. We huurden een elektrisch bootje aan de kade en trokken zelfverzekerd het meer op. Prijzen en info vind je hier. De fontein in het midden van het water zorgde voor instant kindergeluk toen we er een eerste keer onder vaarden en Bas kon zijn liefde voor het water niet langer dan 10 minuten bedwingen toen hij plots per ongeluk in het water sprong. Elodie aan het roer, Bas gelukkig met de waterpret en ik kon achteraan heerlijk luieren want Ludovic had al even veel plezier als zijn kinderen en zorgde, te pas en te onpas voor verfrissing voor de inzittenden.
Maar wanneer de avond nadert, wordt het op het meer wat rustiger en begint het op de terrassen en in de restaurants/bars rond het meer te zoemen. Mensen genieten er van het dolce far niente in België, Donkse far niente zouden we kunnen zeggen (het is warm, ik ben gelukkig, ik mag zo’n moppen maken). Omdat de kindjes door de warmte en activiteiten van de dag wel wat moeite hadden met hun energieniveau, besloten we om een goei pak friet te halen, een dekentje en een mandje mee te brengen en een op en top avondpicknick te houden aan de rand van het meer. Dít zijn de avonden waar we later over mijmeren.


Wandelen met alpaca’s kan je in Dendermonde

Meestal ga je wandelen met een hond, een paard, speciale mensen misschien zelfs met een kat. Maar in Dendermonde kan je gaan wandelen met alpaca’s. Dat zou ontspannend zijn en alpaca’s hebben blijkbaar de gave om gevoelens te reflecteren. Ze kunnen je veel over jezelf leren, maar daar hadden wij jammer genoeg de tijd niet voor. Laten we beginnen met een rustige wandeling, op het jaagpad aan de Schelde, samen met de mensen van Alpacaspirit. Bas vond het top, loyaal als hij is, koos hij voor 1 alpaca en bleef hij de hele tijd bij hem. Link was zijn trouwe gezel voor een uur wandelplezier. Van afwisselen met anderen wilde hij weinig weten, mijn stoere bink met heel klein hartje. Vooral met kinderen, een super leuke activiteit om eens te doen tijdens een weekendje zoals dit.

De regio Scheldeland kan misschien ook jou verrassen. Wil je nog meer tips om van Vlaanderen jouw ideale vakantiebestemming te maken? Vraag dan zeker het vakantieboek voor Scheldeland aan. Dat kan je hier gratis doen.