Op ontdekking in Turnhout? Wij deden het met onze kinderen

Vlaanderen is een zakdoek groot en toch zijn er plekken waar we nog nooit kwamen. Turnhout is er daar eentje van. De Kempische stad had voor ons nog veel geheimen en ware het niet dat men vanuit Turnhout zelf ons vroeg om eens langs te komen, we zouden nog steeds niet weten wat een leuk weekend we hadden gemist. In Turnhout zijn we de actieve toer op gegaan.

Turnhout-25.jpg


Kindvriendelijke fietsroute in Turnhout

Niet lang nadat we de stad binnenreden met de auto, verlieten we ze alweer per fiets. Parkeren deden we aan Turnova, vlakbij de Grote Markt en daar pikten we ook meteen onze fietsen op. We startten onze tocht via het Bels Lijntje en deden een tocht van een tiental kilometer doorheen drassig vennengebied op een warme zomerdag, van natte voeten geen last, een droge mond daarentegen voelden we al snel opkomen. Gelukkig is de horeca in de groene rand rond Turnhout voorzien op actieve gezinnen en waren wij op pad met een handige routekaart! (Die vind je trouwens via deze link). Maar we waren nog maar net vertrokken, dus de moraal zat uitermate goed. Eerste noemenswaardige halte? De uitkijktoren over het Turnhouts vennengebied. Die was trouwens easypeasy te bereiken. We fietsten via het Bels Lijntje en dat is toevallig een kaarsrecht fietspad tussen Turnhout en Tilburg. De uitkijktoren bevindt zich pal op die route en is die stop toch echt wel waard. Wat een uitzicht over het natuurgebied! Een mens zou moeten weten wat voor natuurpracht men hier verbergt. Wees slimmer dan wij en vergeet je verrekijker niet. Van hieruit spot je vogels, hazen en andere fauna en dat is altijd een hit bij kinderen. Zoekspelletjes in real life, de iPad kan er nog iets van leren… Alsof we nog niet bijzonder actief op pad waren, bracht onze route ons tot aan de Klein Engelandhoeve waar je een hapje kan eten of naar de dieren kan gaan kijken. Voor ons stond er een picknickrugzak klaar (je bent een picknickliefhebber of je bent het niet natuurlijk), want wij zouden het vennengebied ook te voet verder ontdekken. De picknickrugzak kan je hier bestellen. Wandelen deden we ongeveer 4km, Elodie had al de hele tijd in de bakfiets doorgebracht, dus alvast op en top energie vanuit die hoek. De wandelroute is ook aangeduid met knooppunten en vlak aan de ingang van de Klein Engelandhoeve kan je die nog eens bekijken. Om zeker te zijn, zegt. We fietsten nadien gezwind terug naar Turnhout, mét tussenstops uiteraard. Op de route passeerden we eerst het Veldekenshof voor –hoe kan het ook anders- een ijsje. Nadien trapten we onze stalen rossen op gang om te gaan spelen aan de stadsboerderij en in de waterspeeltuin aan de Heizijdse Velden.

Familiezoektocht in Turnhout

Als we 1 ding al leerden tijdens citytrips is dat de kinderen een extra afleiding kunnen gebruiken. Zo’n zoektocht doorheen de stad blijft, begrijpe wie begrijpe kan vanuit volwassenenstandpunt, voor onze kinderen een super toffe activiteit. Dus terwijl wij rustig rondkuieren en een kijkje willen nemen aan het Begijnhof, op de Grote markt of graag eens willen gaan kijken hoe de streetart in de stad eruit ziet, gaan die kinderen volledig uit hun dak met het tellen van ramen in een kasteel, door raadsels te ontcijferen of door op zoek te gaan god weet welk standbeeld. Maar het werkt. Ze vinden het zalig en… Op die manier wij eigenlijk ook. Ik vind het leuk hen bij te staan in hun blind enthousiasme en het leuke aan die zoektochten is dat je af en toe wel eens een plekje kan overslaan. Je kan als ouder exact de route volgen die je zelf wil en het boekje voorziet pret voor de kinderen (soms effe zoeken naar de juiste bladzijde, maar hey, zoeken is top!) De familiezoektocht en bijhorende attributen kan je afhalen op de toeristische dienst van de stad, op de Grote Markt.

B&B met zwembad

We hebben het de voorbije maanden gemerkt aan het verkeer op onze website. Die hittegolven dreven ons onze huizen uit, op zoek naar verkoeling. Massale interesse in hotels of B&B’s met zwembad in België. Wel, goed nieuws; we hebben er nog eentje gevonden. En wat voor één! B&B De Joker heeft niet echt een zwembad, maar (tromgeroffel) een zwemjacuzzi. Een jacuzzi (met bubbels dus) van (ik schat) 4m lang en 2m breed. Uitleggen dat de kinderen minstens elke stand hebben uitgetest is overbodig, dat ze dat ook allemaal geweldig vonden is al helemaal zonneklaar. Van de kamer naar de jacuzzi en weer terug. Dat deden we die eerste namiddag na aankomst en dat deed déugd! We hadden trouwens de familiekamer, een duplex appartementje waarin de kamers van de kinderen onder het dak (en onder het dakvenster dat je bij warmte kan openzetten) liggen, uitgerust met kleine keuken en al (voor wie snel een hongerke krijgt is dat dus ideaal). Heerlijk geslapen, nog heerlijkerder ontbeten de volgende ochtend. In Coronatijden moet men in de horeca creatief zijn. Wel in B&B De Joker combineren ze die creativiteit met extra service. Extra eitje aan tafel, croissantje erbij? Koffie, fruitsap, chocomelk…? Alles werd aan tafel gebracht. We werden verwend en dat konden we best smaken in de aanloop van ons actief verblijf!

Als we één iets kunnen zeggen is het wel dat Turnhout verrassend is. De natuur rondom, het kleine levendige centrum en –en dat verraste ons nog het meest- de vele familievriendelijke horecagelegenheden in de buurt! Dus… Zin in een weekendje maar je weet niet waarheen? Probeer Turnhout maar eens!