Weekendje in Doornik; dit deden we met de kinderen

Nooit eerder deden we zoveel uitstapjes in eigen land. Eerlijk is eerlijk; er zijn verdraaid veel prachtige plekjes te vinden in België. We doken de natuur in, gingen fietsen of wandelen, speelden in de bossen en dipten onze tenen (en meer) in het water van de Semois. Toen we op een mooie septemberochtend richting Doornik trokken, waren we klaar om een Middeleeuwse stad te ontdekken. En we kwamen tot de constatatie dat er nog wel meer highlights zijn die van Doornik een leuke daguitstap maken met het gezin! Doornik met kinderen, dat doe je zo:


Stadsspel om het centrum te ontdekken

Een stad wiens geschiedenis ver teruggaat. Heel ver. Mama’s en papa’s zien daar het leerrijke en gezellige wel van in. De vraag is vooral of kinderen geschiedenis ook zo kunnen appreciëren als hun ouders. Die van ons alvast wel, want we gingen op zoektocht door het centrum, we maakten jacht op wat door de toeristische dienst uitgewerkt was als ‘De tovenaars van het Verloren Woud’. Toegegeven; dat de kathedraal werd gebouwd in de 12e eeuw, dat deerde onze kinders niet zo. Maar dat die kathedraal in een ‘Verloren Woud’ ligt en ze op die manier zelf ontdekten dat die kathedraal daar wel al héél lang stond, vonden ze wel tof! Het stadsspel kan je afhalen bij de Toeristische Dienst en je krijgt er enkele attributen bij om de wandeling op te vrolijken. Eindigen deden wij op de Grote Markt met een (heerlijke!) cupcake bij Milypat.

Natuurhistorisch museum van Doornik

Dé absolute topper was het Natuurhistorisch museum en Vivarium in Doornik. Wat een prachtige plek om bij te leren over natuurgeschiedenis. Het museum werd opgericht in 1828 in een voormalige abdij die zelfs tot op heden niets heeft moeten inboeten aan sfeer en grandeur. De opgezette dieren en hun skeletten spreken tot de verbeelding van de kinderen, de geografische aanwijzingen van hun habitat doen ons reizigershart wat sneller slaan. Het Natuurhistorisch museum van Doornik, daar wordt de curiositeit van je kinderen wel geprikkeld. Leeuwen, giraffen, lama’s of zelfs olifanten staan er zij aan zij. De houten parket kraakt onder onze zolen terwijl we verder wandelen naar het vivarium met slangen, schildpadden, vissen en krokodillen, vaak bedreigde of erg zeldzame diersoorten. Vooral ook de vlindertuin -waar kleurige vlinders rondfladderen en met wat geluk op je vinger neerstrijken- was een schot in de roos.

La Maison de la Marionnette

De kunst van het poppenspel, dat kennen we allemaal wel een beetje. Vooral om onze kinders te entertainen. Laat deze kunst in Doornik nu toevallig erfgoed zijn. En laat men daar nu toevallig een museum aan gewijd hebben. In het Maison de la Marionnette kom je alles te weten over de geschiedenis van het poppenspel én kan je er zelf mee aan de slag. De kinderen kunnen spelen met de beschikbare handpoppen (die van in de kast, niet diegene aan de muur!) en doorheen het museum maak je een wereldreis door de landen die gekend zijn voor hun poppenspelen. Thailand, India, China, maar ook dichter bij huis in Italië is de poppenkunst alomtegenwoordig. Lang heb je niet nodig om de hele verzameling te ontdekken, het museum is niet al te groot. Maar heb je zin in een niet alledaags museumbezoek? Dan is La Maison de la Marionnette jullie bezoekje wel waard.
Als je kinderen echt onder de indruk zijn van de poppen, kan je nadien gaan lunchen bij L’Ecurie d’Ennetières waar de poppen aan het plafond bengelen. Een leuk, folkloristisch restaurant waar je de poppenervaring nog wat kan verlengen.

Soms moet je eens off the beaten track durven wandelen? Die uitdrukkingen horen we vooral als het gaat over de natuur ontdekken. Maar het gaat vooral om de ontdekking van nieuwe dingen, dingen waar je misschien nog niet over hoorde. Ongekend hoeft immers niet onbemind te zijn. Doornik zou je zo maar eens kunnen verrassen!