Chiang Mai - Met een kleuter tussen watervallen en olifanten

Thailand toeristisch? In Chiang Mai kwamen wij tot rust. Omdat de cultuur en natuur in deze groene provincie je zintuigen verwent. Denk beboste heuvelflanken en watervallen diep in de jungle en af en toe een monnik die je pad kruist. Ons verblijf was, zoals altijd, veel te kort. Toch hebben we enkele hoogtepunten onthouden:

Thailand_Chiangmai_Reizen_met_kinderen_noord (63 van 97).jpg

 

1. Olifanten kijken

Thailand_Chiangmai_Reizen_met_kinderen_olifanten (1 van 1).jpg

Dit is dé plaats om te leren over en om te gaan met olifanten. Er zijn verschillende opvangcentra voor mishandelde en uitgebuite dieren en deze leveren fantastisch werk. Bezoek ze zeker, want dat zorgt niet alleen voor awareness, deze initiatieven kunnen de opbrengst van zo’n bezoek goed gebruiken om nóg beter werk te doen. Jammer genoeg zijn er hier in de buurt nog steeds verschillende plaatsen waar men olifanten opleidt als bezienswaardigheid voor toeristen. Hoewel olifant rijden er heel aantrekkelijk uitziet, hebben we vaak geen idee wat voor training deze (wilde) dieren moeten ondergaan om hen getemd te krijgen. Ik weet er niet het fijne van (mijn moederhart kan ook dierenleed niet verdragen), maar olifanten- en dierenwelzijn is tegenwoordig hot topic en daar moeten wij minstens ons steentje toe bijdragen. Waar moet je zijn lees je op www.liefsuitthailand.nl/reservaten

 

2.Watervallen

Omarm de natuur die hier in zijn mooiste vorm aanwezig is. Chiang Mai is de perfecte uitvalbasis voor een trektocht door de jungle. Beloon jezelf door je te verfrissen onder één van de talrijke watervallen. Toen wij de Mork Fa-watervallen bezochten, hadden we het geluk vergezeld te worden door een school jonge monniken die de middaghitte hier ontvluchtte. Ze baadden in het frisse water en mediteerden op de rotswanden. Een moment dat je bijblijft en waarvan we vinden dat het onbetaalbaar is voor Bas. Qua andere culturen leren kennen, kon dit echt wel tellen.
Enkele bekende watervallen in Chiang Mai die je kan bezoeken (en niet té diep in de jungle liggen) zijn:

- Bua Thong Waterfalls
- Mae Sa Waterfall
- Mork Fa Waterfalls
- Huay Kaew Waterfall
- Mon Da than Waterfall

 

 

3. Avondmarkt

Vanuit ons hotel was het ongeveer tien minuten rijden tot in Chiang Mai city. We lieten ons brengen met een shuttle busje dat ons hotel voorzag. De Night Bazaar, of Kad Luang zoals de Thai het noemen, is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad en hoewel het door elke toeristische website aangeprezen wordt, vonden wij dat het toeristische karakter nog wel meeviel. De sfeer is er heel leuk, met verlichte kraampjes die kleurrijk versierd zijn. Het is er druk, maar dat hoort zo en je wordt vaak aangesproken door de marktkramers, zeker als je met een kind op stap bent. We kuierden ongeveer anderhalf uur rond voordat Bas moe werd. We kochten nog een welverdiend ijsje voor onze kleine vriend en werden nadien netjes op tijd opgepikt door onze shuttlebus op de afgesproken plaats.
 

 

 

4.Trek de bergen IN

In het noorden van Thailand zijn er mensen die nog steeds op een heel traditionele manier leven. Meisjes en vrouwen met ringen om hun nek en kleurige gewaden, maar net zo goed gewone mensen die afgelegen van de stad in hun kleine huizen wonen. Wij lieten ons begeleiden door een plaatselijke gids om ons mee te nemen naar de minder voor de hand liggende plekken.
In eerste instantie waren we wat terughoudend tegenover dergelijk bezoek omdat we in onze zoektocht termen tegenkwamen als “human zoo”, niet echt authentiek, tourist trap enz…. Tot ik op een bepaald moment een interessant artikel las. Blijkbaar (don’t shoot the messenger) zijn er honderden, zoniet duizenden bergstammen in het noorden van Thailand. Degene die je kan bezoeken bij een begeleide tour, zijn degene die daarvoor de toestemming hebben gegeven. Het zijn degene die een toerist niet als indringer zien. Als je ethisch wil reizen, zijn dit de dorpen die je moet bezoeken en niet degene die ervoor kiezen afgezonderd te leven van de beschaving. Deze dorpen hebben misschien wel wat ingeboet aan authenticiteit qua levenswijze, maar ze zijn best wel authentiek. Of denk je dat ze die zware ringen rond hun nek ’s avonds uitdoen en op het nachtkastje leggen? Die ringen… Nog zo’n onderwerp dat controverse kan uitlokken. Is het verantwoord? Ik weet het niet. Maar wie zijn wij om daarover te oordelen? Natuurlijk zijn ook deze mensen geëvolueerd sinds 100 jaar geleden! Maar uiteindelijk stellen ze hun leven en huizen open voor mensen die geïnteresseerd zijn. Het ís hun leven, dat is niet zomaar gefaket. Wij vonden het vooral belangrijk om aan Bas te laten zien dat mensen hier heel anders leven dan wij. Dat de kinderen hier lachen en spelen, dat ze in houten huizen leven en dat de plaatselijke school nauwelijks te vergelijken valt met de zijne. Dát is waarom wij reizen.
 

 

5. Accommodatie: Veranda Resort

We verbleven enkele dagen in Chiang Mai en Veranda Resort was onze uitvalsbasis. Het hotel ligt aan de rand van Chiang Mai stad en is redelijk gemakkelijk te bereiken met een taxi. Vanaf het moment van aankomst, werden we ondergedompeld in de sfeer die het hotel uitstraalt. Hier kom je voor de rust. Er zijn verschillende kamertypes. Wij logeerden in een Jacuzzi Pavilion met een driepersoonsbed, dus we konden zalig samen slapen nadat we samen uit onze eigen jacuzzi stapten op het terras. ’s Avonds is het heerlijk om te luisteren naar de junglegeluiden. De stilte is hier zo overweldigend dat je het gevoel krijgt alleen op de wereld te zijn. Op het terras staat hiervoor het perfecte loungebed.
Avondeten in het hotel was ook meer dan de moeite waard. We kozen ervoor om Bas van de Thaise keuken te laten proeven, want er was een aangepaste kaart met Thaise specialiteiten op kindermaat.
In de voormiddag planden we vaak een uitstap, maar na de middag genoten we van het infinity zwembad met zicht op de jungle. Bas deed hier zijn middagdutjes terwijl wij tot rust kwamen in en rond het zwembad met cocktail in de hand.

 

Ongetwijfeld biedt Chiang Mai nog veel andere parels die wij niet hebben bezocht of gezien. Laat het zeker weten wat jouw ervaringen zijn en welke activiteiten je zeker nog wil aanraden aan mensen die deze regio op hun verlanglijstje hebben staan!