Wat met die jetlag als je reist met kinderen?

Omgaan met Jetlag_reizen_met_kinderen.jpg

Het klinkt idyllisch, de hele wereld rond met je kinderen. Je neemt hen graag op sleeptouw om hen andere culturen te leren kennen of om hen vertrouwd te maken met woestijnen, bergen, zeeën en rivieren. We dromen van jeepsafari’s en alligators spotten en vinden die uren in het vliegtuig de moeite waard om de wereld te ontdekken. Uiteindelijk ligt de andere kant van de wereld maar een dag (24u) van ons verwijderd, toch? Niet al te moeilijk, mocht de mens niet de trotse bezitter zijn van een goed werkend bioritme. Dat ding dat ervoor zorgt dat als je aan de andere kant van de wereld bent, je oogleden overdag als lood wegen en je ’s nachts klaarwakker bent. Zijn er manieren om je onderbewuste om de tuin te leiden? Kan je die jetlag vermijden? En vooral; wat als je kinderen hier ook mee te kampen hebben?
Wie een eenduidig antwoord heeft, laat het ons asap weten! Want dat bioritme steekt verdraaid goed in elkaar en op reis lijkt dat beter te werken dan als ik me voor de honderdste keer dreig te overslapen. We hebben er al enkele keren mee te maken gehad en dit is hoe wij ermee omgingen:

1. Eerste dag = wendag

De eerste dag ter plaatse plannen wij meestal niet zo vol. Zo hebben wij (en vooral de kindjes) de tijd om ons aan te passen aan de nieuwe tijd en het andere klimaat. Dat zijn ook de momentjes die je als gezin kan gebruiken om stil te staan bij wat komen zal. Het vertrek gaat vaak gepaard met stress, gejaagdheid, adrenaline… Allemaal leuk natuurlijk. Maar wij vinden het leuk om even tijd te nemen voor de decompressie en daar dient die eerste dag voor.

2. Middagdutjes

Wij vinden een middagdutje de ideale manier om aan een nieuw ritme te wennen. Als je naar het westen reist, ben je steeds heel vroeg ’s ochtends wakker (het is daar vroeger dan in België). We staan dan maar op (want slapen als je niet meer moe bent, lukt toch niet). Tegen de middag beginnen de kinderen (vooral Elodie) dan al wat moe te worden, dus dringen we aan op een middagdutje. Op die manier recupereert ze een beetje en kan ze nadien ook later opblijven. 4PM in Florida, is 10 PM in België. Logisch dat ze dan moe zou zijn. Dat middagdutje geeft ons de mogelijkheid om die aanpassing makkelijker te laten verlopen. Ook voor jezelf zal je merken dat dat helpt.
Als je naar het oosten reist (Azië dus), gaat het in de omgekeerde richting. De kinderen zullen ’s avonds heel lang wakker zijn en ’s morgens lang willen slapen. Wij maken hen sowieso tegen 8AM (plaatselijke tijd) wakker. Zijn ze dan wat moe overdag, komt dat dutje weer goed van pas.

Tips_Jetlag_Kinderen_Reizen_Florida.jpg

3. Kruip niet in je bed. 

Ooit al eens proberen te slapen als je eigenlijk niet moe bent? Juist. Dat werkt niet. Vechten tegen de vermoeidheid is dan een pak doenbaarder. Aangenaam? Niet echt, maar bijt even door. Neem een douche of ga eens wandelen als die verdomde vermoeidheid de kop op steekt en je eigenlijk om 6u 's avonds je bed wil inkruipen. Het is bij ons al heel efficiënt gebleken.

4. Speel met de klok.

Als je je klok onmiddellijk gelijk zet met de tijd van bestemming, zal je je onbewust gaan gedragen naargelang de tijd die op je klok staat. Kinderen kunnen natuurlijk niet kloklezen, maar zullen zich ook onbewust aanpassen omdat zij zich aan jou spiegelen. Eet aan boord van het vliegtuig dus ook onmiddellijk het soort maaltijd dat je op dat moment op bestemming zou eten. Is het bij vertrek na de middag, maar op bestemming nog maar net ochtend? Dan ontbijt je best (nog een keer) en omgekeerd. Je hersenen maken vaak rare kronkels en je kan hen eigenlijk best wel om de tuin leiden. Op het vliegtuig spelen ze daar normaal gezien ook op in. Het wordt donker gemaakt in de cabine als het nacht is op de bestemming en omgekeerd.

5. Wees uitgeslapen vóór vertrek

Toegegeven, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De dagen voor vertrek zijn er vaak van deadlines, inpakstress en een gezonde dosis spanning. Toch kan het helpen om de eventuele jetlag beter de baas te kunnen. De kinderen kan je eventueel vanaf een week voor vertrek al iets later/vroeger in bed steken naargelang de bestemming, maar dat hebben wij wegens een te weinig georganiseerde aanpak nog nooit gedaan. Toch is het een tip die we al vaak kregen/lazen. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Thailand_Chiangmai_Reizen_met_kinderen_Veranda_Resort (1 van 311.jpg

Wat wij vooral al ondervonden is dat jetlags er zijn en je er mee zal moeten omgaan. Maar we hebben het al vaak in positieve zin kunnen gebruiken. In de VS waren we zo vroeg wakker dat we de allermooiste zonsopgang hebben gezien en in Azië kon Bas laat ’s avonds mee op restaurant. Eigenlijk hebben wij onze dagen best goed kunnen aanpassen in functie van onze innerlijke klok. Zoals ik al eerder zei; wie toch een wonderlijke truc kent om de jetlag te verslaan, mag het zo snel mogelijk laten weten! Maak je zeker niet druk om het welzijn van je kinderen, want zij kunnen er vaak beter mee om dan wij.