Wat er te zien én te doen is in Valencia met kinderen

withkidsontheroad_Valencia_Placa_de_virgen-23aa.jpg

Op citytrip met de kinderen? Kei hard doen! Zo gaan wij elk jaar in de zomer enkele dagen naar Barcelona, stad naar ons hart! Omdat we dit jaar -omg yes!- ambassadeur zijn van TUI, werden we gevraagd om ook enkele kilometers verder in Valencia de pret te gaan meten. Wij trokken dus in Februari richting Spaanse Costa de Valencia. We kwamen terug een leuk lijstje aan must-do’s.

HISTORISCH VALENCIA

Valencia heeft een prachtige, Middeleeuwse kern waarin je heerlijk kan verdwalen. De kleine steegjes verbergen terrassen, restaurants en heel veel kleine boetieks waar je eigenlijk urenlang kan rondkuieren, wat shoppen, iets drinken… We vertrokken aan de Plaza de la Virgen en spendeerden toch al snel een hele namiddag aan het rondkijken, ijs eten en terrasjes doen. We passeerden aan de kathedraal, lieten onze neuzen werken in de Mercado Central en waren toeschouwer van onverwachte animatie in de binnenstad (het was zondag!) In de Mercado Central vind je de beste verse producten van vlees tot vis, fruit, kaas, brood… Dé plek om in de voormiddag je inkopen te doen en ’s avonds bv. lekker te koken. Of waarom lunch je niet in de mercado zelf? Bar Central serveert allerlei gerechtjes om te delen of tapa’s.

Als je je kinderen achter je aan moet sleuren omdat zij geen interesse hebben in doelloos gekuier, heb je natuurlijk een probleem. Vandaar dat wij altijd ‘wielen’ meenemen naar de stad. Deze keer was dat een skateboard voor Bas en de koets voor Elodie. In principe heeft ze die niet meer nodig, maar wandelen is al enkele keren niet haar favoriete bezigheid gebleken en koetszitten doet ze gelukkig wel nog graag. Bas gooit het liever over een sportievere boeg. De kleine steegjes met hier en daar een verhoging, een stoep of een uitstekende straatsteen vormden al snel extra uitdaging voor hem, de pleinen met vlakke, gladde tegels de ideale plek om zijn skatekunsten te oefenen. Als de vermoeidheid opduikt, laat hij zich op zijn board meetrekken door de koets van zijn zus. Twee keer raden wie dan dubbel mag duwen.
Het strand van Valencia

Eén van de grootste troeven van Valencia is haar ligging aan het strand. Zeker als je met kinderen op stap bent. Als de cultuur, het shoppen of wandelen hen even te veel wordt, neem je hen gewoon een namiddagje mee naar het strand. Het klimaat zorgt ervoor dat je er van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar kan genieten van zalige stranddagen! Omdat wij er in Februari waren, was het er beduidend rustig. We speelden in het zand en voelden eens met onze tenen aan het water. Een echte strandnamiddag hebben we er jammer genoeg niet van kunnen maken, daarvoor was het nét te fris. We hadden een héérlijke lunch bij Marina Beach Club, écht een aanrader. Je reserveert best op voorhand, want zelfs op een doordeweekse dag in Februari was het aanschuiven zonder reservatie.

VoetbalMatch kijken in spanje

Super toffe aanvulling aan onze sowieso al toffe citytrip was het feit dat Bas zijn verjaardag vierde dat weekend. Omdat jarigen wel wat in de watten mogen gelegd worden, zorgden we ervoor dat hij, liefhebber als hij is, een voetbalmatch van de Primera Division kon bijwonen. Zo zaten wij dus op zondagnamidag in het Estadio Mestalla voor de match tussen Valencia en Espanyol. Elodie en ik hadden in eerste instantie wat mixed feelings over deze uitzonderlijke activiteit, maar hey, het plezier van Bas zou toch gewoon ook ons plezier zijn? Ik spreek vooral voor mezelf als ik zeg: het was kei tof! Als je op citytrip bent met een zoon of dochter die gek is van voetbal, is dit echt een activiteit die je moet inplannen! Of je nu in Valencia, Rome, Milaan of Monaco bent. Bas ging er kei hard in op! De jammerlijke 0-0 stand was de enige teleurstelling. Dit doen we sowieso nog eens! Al zal Elodie wel wat motivatie kunnen gebruiken. Haar enthousiasme was na een half uur al wat getemperd. Op het einde van de match zelfs helemaal uitgeblust. Maar Bas? Die had een tópdag! En zo werd zijn zin om de volgende dag nog wat rustig te kuieren ook weer wat aangewakkerd. Van een winner gesproken!

Speeltuin in Parc Turia

Je kan er niet om heen: als je naar Valencia gaat, zal je in, door, langs Parc Turia heel wat tijd doorbrengen. Het is de vroegere bedding van de rivier de Turia –vandaar de naam dus van het park, aha- die vroeger vaak overstroomde. Omdat de gevolgen van die overstromingen te groot werden, heeft men de rivier omgeleid rond de stad. Over de bestemming van de rivierbedding was veel commotie, maar uiteindelijk werd er een stadspark van gemaakt. En wat voor één, seg! Het park is maar liefst negen kilometer lang en werd dé ontmoetingsplaats van de Valencianen. Met speeltuinen, sportterreinen en waterpartijen her en der is het terecht een populaire ontmoetingsplaats. Wij huurden fietsen en hielden vaak stil bij de speeltuinen. De leukste speeltuin vonden de kinderen die met de reuze piraat, Gulliver. Deze speeltuin bevindt zich ter hoogte van de straat “Calle Peris y Valero” en er kwamen dagelijks veel schoolkinderen spelen.

Wij zijn door heel het park gefietst en kwamen op het einde van het park, nóg een park tegen: Parc de Cabacera. Wij hebben er jammer genoeg geen tijd kunnen doorbrengen, maar het lijkt ons zeker een aanrader! Het is een oase van rus, midden in het groen. Het is in de zomer de uitgelezen plek voor de lokale bevolking voor een picknick. Je vindt er ook een dierentuin (Bioparc) en een meer waarop je kan waterfietsen.


Ciutat de les Arts i les Ciènces

De Stad van de Kunst en de Wetenschap is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Valencia. terwijl we met de fiets het Turia park doorkruisten, hielden we ook hier graag halt. De architectuur van de plek is onvergelijkbaar en is van de hand van de Spaanse architect Calatrava. De verschillende gebouwen of bezienswaardigheden die er zijn gehuisvest, hebben allen een wetenschappelijk of artistiek belang. Zo is er een cinema (L’Hemisferic) waar documentaires en andere educatieve films te bekijken zijn, een aquarium (L’Oceanografic) met zeven verschillende ruimtes met dolfijnen, haaien, pinguïns… Er is ook een wetenschapsmuseum waar men je aanmoedigt dingen aan te raken en te onderzoeken en grote tuin (L’Umbracle) waar in de zomer avondfeestjes worden georganiseerd, maar overdag een publieke stadstuin met palmbomen en een prachtig uitzicht over de rest van de Ciutat de les Arts i les Ciènces.

Jammer genoeg moet ik iets bekennen: het plezier was groot, de tijd te beperkt om alle tips die we kregen uit te proberen. Làng niet! Dus denk ik dat we eens terug zullen moeten gaan. Hemelvaartweekend lijkt me het ideale tijdstip. Alleen; wij willen nog zoveel zien en we moeten keuzes maken. Maar misschien heb jij nog wel de mogelijkheid om te gaan? Laat het ons dan zeker weten, we zijn altijd kei benieuwd hoe anderen een stad of bestemming beleven. Neem zeker eens een kijkje in het aanbod van TUI, want het is dankzij hen dat we deze trip hebben mogen maken.