Hoe kunnen je zintuigen je helpen een reis te herbeleven?

Aaaah december, de tijd van het jaar waarin gezinnen massaal aan het mijmeren slaan. Wat hebben we het voorbije jaar gedaan, waar hebben we van genoten en wat kon beter? Wij hebben -surprise surprise- veel gereisd. We brachten veel tijd door in het buitenland en leerden nieuwe dingen kennen. De vraag is: in hoeverre heeft dat reizen nog impact en in hoeverre kunnen we herinneringen opbouwen als onze belevingen elkaar zo snel opvolgen? Vrij gemakkelijk blijkt als ik erover nadenk. Een mens heeft niet voor niks verschillende zintuigen gekregen. En zij helpen ons om de herinneringsvakjes in ons hoofd te structureren.


  1. HOREN: Muziek die blijft hangen

Als ik je zeg dat de kans groot is dat je tijdens de kerstperiode Mariah Carey of Jingle Bells door je luidsprekers laat knallen, is het mogelijk dat iedereen dat beaamt. Waarom doen we dat toch? Voor Mariah herself alvast niet. Juist ja, het is voor de sfeer die we ermee opwekken. Waarom zou datzelfde trucje dan ook niet werken met je favoriete vakantieplaten? Zet na het werk in de auto jouw playlist op die je afspeelde aan de rand van het zwembad. Instant vakantiegevoel, check! Plezant dat we ons brein zo kunnen bespelen, toch?
Wel, dat is exact waar wij redelijk bewust op inspelen. Als we ergens onderweg zijn, laten we vaak dezelfde liedjes terugkomen. Zo hebben we ondertussen enkele throwback klassiekers. Dat zijn ‘Killing in the name of’ dat ons terug naar de Amerikaanse Westkust katapulteert, ‘Taki Taki’ dat ons weer naar Mexico brengt en het ‘Get lucky’ van onze vriend Pharell dat we aan Barcelona linken. Liedjes aan een bepaalde bestemming koppelen, dat werkt écht en het zorgt ervoor dat we deze periode van het jaar op een zalige manier kunnen terugblikken op onze reizen.


2. RUIKEN: geuren in een flesje

Wij hebben wel wat zonnecrème gesmeerd dit jaar. Zonnestralen en kindervellekes, daar is al wel wat inkt over gevloeid. Meestal helpt een goeie factor 50+. Wat doet er nu meer aan vakantie denken dan de geur van je favoriete zonnecrème? Misschien beken ik graag dat ik nadat we op reis zijn geweest nog steeds die factor vijftig onder mijn neus smeer. Om de geur (en dus ook de herinneringen) vast te houden.
Dat werkt trouwens niet alleen bij zonnecrème. Elke geur die je kan creëren kan een kans zijn op een memory in the make. Zo neemt mijn ‘Mademoiselle’ van Chanel me weer mee naar Zanzibar waar ik hem voor het eerst droeg. Heimwee? Even Chanel snuiven en we kunnen er weer tegen!
Misschien is, naast liters zonnecrème, een nieuw parfum wel iets om je aan te schaffen als je op vakantie vertrekt? Je investeert niet alleen in een nieuw geurtje, maar ook in de bijhorende herinneringen. Met de aankomende feestdagen in het achterhoofd, is het misschien zelfs een interessant geschenkidee?

withkidsontheroad_EscapeRoom-12.jpg

3. PROEVEN: SMAKELIJKE herinneringen

Sommige exotische keukens kan je gemakkelijk naar België halen. Ging je naar Thailand? Zet in een vlaag van heimwee een goed wokgerecht op het menu. Kom eens origineel uit de hoek met guacamole als je naar Mexicaanse sferen snakt. Wedden dat het helpt? Zo haal je nog gemakkelijker die herinneringen naar boven!
Zo zijn wij tegenwoordig gek van een Swahili gerecht met spinazie en kokos dat we in Zanzibar leerden maken. Overheerlijk! Maar ook van de Mediterraanse keuken maken we dankbaar gebruik. We kochten al salami in Italië om thuis op de pizza te doen, in India lieten we ons verschillende kruiden aansmeren en het recept van ons Swahili gerecht hebben we goed bijgehouden. Geen enkele kans op een mooie herinnering laten liggen… Toch?









TipsKatrien GorisComment