Daarom is Mexico met kinderen een topidee!


Mexico is een topbestemming! Daar waar  het hele Caraïbische gebied met gemak witte bountystranden, een helderblauwe zee en kleurrijke dorpen/steden kan voorleggen, heeft Mexico toch nog wat extra troeven. Historische rijkdom om er maar eentje te noemen, een wereldwonder en zelfs een Disneyfilm die een wereldberoemd facet van hun cultuur in de verf zet (Hallo, Coco?!) En hop, zo trokken we allemaal vol verwachting richting met onze kinderen naar Mexico, naar de exotisch klinkende provincies Yucatàn en Quintana Roo.

withkidsontheroad_chitzen itza-2.JPG


Cultuur

Tijd voor wat het verschil maakt tussen vakantie en reizen. Je bent niet alleen voor zwembad en strand de oceaan overgestoken. Reizen om te leren, that’s right, kinderen! Trek erop uit, vraag hulp als je iets niet weet en onderneem. Zo ook in Mexico waar Chichen Itza al ettelijke eeuwen op ons ligt te wachten.
Vanuit Playa del Carmen is het ongeveer 2 uur rijden naar Chichen Itza, ooit één van de belangrijkste steden van de Maya’s met als hoogtepunt de piramide van Kukulcàn. Onze monden vielen open toen Bas gedetailleerd begon te vertellen over de geschiedenis van deze site. Blijkbaar was Dora The Explorer - wie kinderen heeft kent haar ongetwijfeld- ons al voor geweest en bracht zij onbewust heel wat culturele bagage tot bij onze leergierige zoon. Op die manier kon hij ons vertellen welke sport en spelen de oude Maya’s zoal beoefenden.
Er is een grote parking, niet al te ver van de ingang. Tip van de dag: kom zo vroeg mogelijk. Niet alleen om de drukte vermijden, maar ook (en vooral) de hitte. De temperaturen kunnen echt hoog oplopen en er is niet al te veel schaduw. Neem sowieso wat extra water mee (je kan dat ook aan de ingang kopen) en eventueel een pet of een hoed. Niet als fashion statement, maar als broodnodige bescherming onder de Mexicaanse evenaar.
De site opent om 8 uur en we zouden aanraden niet veel later dan openingstijd te arriveren. We know, dat betekent vroeg opstaan. Van hieruit kan je ook gemakkelijk naar de ruïnes van Coba, de enige piramide in de regio die je nog mag beklimmen! Hoewel de site heel wat kleiner is dan die van Chichen Itza, kan ze kinderen misschien meer bekoren. Geef hen wat actie en avontuur en ze zijn niet te houden.
Helemaal in de ban van de Mayacultuur? Dat geloven we graag! Als je vanuit Playa del Carmen zuidwaarts rijd, kom je na een uur aan in Tulum. De ruïnes van Tulum zijn zo mogelijk nog mooier dan Chichen Itza. Dat komt voor een groot deel door de ligging, vlak aan het helderblauwe water van de Caraïbische Zee. Hoe wij de ruïnes van Tulum hebben ervaren en hoe we de plek zelfs daarna beleefden, lees je in deze blogpost. Er is meer te doen dan enkel ruïnes kijken. Tip: neem een emmer en schepjes mee voor de kinderen en houd je klaar voor bohemian vibes. Tulum is hip en trendy!


Strand

Dus je zit dan in een Caraïbisch land met tropische temperaturen en palmbomen die de hele dag voor welgekomen schaduw zorgen. Voel je de zachte bries al op je wangen? Goed zo! De eerste dag(en) in Mexico kan je ontspannen dat het een lieve lust is. Leg je languit op die ligstoel, voel hoe het hagelwitte zand onder je voeten knispert, neem het verfrissende duik in zee of zwembad en denk na over hoe geweldig je leven kan zijn. Omdat de gevolgen van een jetlag redelijk te berekenen vallen, kan je ervan uitgaan dat ook je kinderen voor één keer voorstander zijn van een middagdutje. De mooiste stranden vonden wij trouwens in Holbox en Tulum, maar ook het privéstrand aan je hotel in Playa del Carmen of Cancún zal je niet ontgoochelen. Al is het daar ongetwijfeld net iets drukker.

Citytrip

Het overgrote deel van de hotels in deze regio ligt in Cancún of Playa del Carmen en hoewel de sfeer daar opperbest is, raden we graag aan om één van de steden die meer in het binnenland liggen eens te bezoeken. Daar is de ambiance hartelijker en authentieker dan op de met souvenirshops gevulde boulevards in het toeristische centrum. Wij kozen voor Valladolid, een oude stad die haar roots in koloniale tijden heeft. Dat merk je aan de vele Spaanse invloeden, beginnend met het grote centrale plein tegenover de kathedraal. Die kathedraal is trouwens een kort bezoekje waard. Niet dat ze zo spectaculair is aan de binnenkant, maar het katholicisme is belangrijk voor de Mexicaanse bevolking. Natuurlijk hadden we op voorhand met de kinderen de Disney film van ‘Coco’ bekeken. We vertelden er honderduit over toen we richting Valladolid reden en zo gingen Bas en Elodie vanzelf op zoek naar gelijkenissen tussen Valladolid en Santa Cecilia. Kinderen zijn soms gemakkelijk te enthousiasmeren :-)
Vlak aan het centrale plein ligt het restaurant ‘El Meson del Marques’. Serieus: plan je dag zo dat je hier kan lunchen. Denk Guacamole à la minute op het binnenplein van een 17e eeuws koloniaal huis.
Wandel over het plein Parque Francisco Cantón, zet je even in één van de stenen stoelen die er staan en geniet van de straatartiesten die er ongetwijfeld voorbij komen. In de zijstraten wandel je voorbij gekleurde huisjes en kan je verdwalen tussen de piñata’s van de shops. Valladolid is zo’n stadje waar je moet geweest zijn. Het valt trouwens prima te combineren met een uitstap naar Chichen Itza. Het ligt pal op de terugweg!


Praktisch

Lange vlucht met kinderen

Ja, het is waar. Er is ook een downside aan die fantastische reis naar Mexico die je zal maken. Het is lang vliegen. En met lang bedoelen we LANG! En dat met kinderen. Als je vanuit Brussel met TUIfly richting Cancún vliegt ben je toch gemakkelijk 11u onderweg.. Wat wij dan doen? Entertainment voorzien in de handbagage van de kinderen! Hoe we de rest van de vlucht overleven, hebben we in een video gegoten.
En oh ja! De allerbelangrijkste tip is sowieso: keep calm! Kinderen blijven langer rustig als ouders dat ook zijn. Ja, ook al heb je de stress van je leven. Probeer die eventuele vliegangst te onderdrukken. Anyway, bekijk gerust de video van onze 11u durende vlucht!

Auto huren in Mexico

Als wij op reis zijn, dan snakken onze benen naar beweging en onze harten naar avontuur. Dan trekken we er het liefst op uit! In Mexico heb je de Colectivo, dat is een vorm van openbaar vervoer, vergelijkbaar met een lijnbus in België, maar dan veel kleiner (een soort minivan). Meer info over de Colectivo vind je op deze website.
Het gemakkelijkste is om gewoon een auto te huren, zeker als je met kinderen reist. Via de website van Expedia vinden wij de beste opties. Wij huurden op deze manier onze VW Golf via een lokaal Hertz-bureau. Op momenten dat we ons moeten organiseren, splitsen we ons meestal op. Ludovic neemt aan het hotel de taxi richting verhuurkantoor (zoek op voorhand het exacte adres op!) en ik blijf met de kinderen in het hotel. We vinden het altijd zo gek dat mensen met het voltallige gezin staan te wachten op de huurauto. Vooral omdat het vaak even duurt vooraleer je wordt verder geholpen. Zeurende kinderen dragen niet bij aan het vakantiegevoel waar jij al zo lang naar uitkijkt!
Autorijden in Mexico is heel gemakkelijk, alles staat duidelijk aangegeven. Wij laadden op voorhand de route in op Google Maps en bereikten op die manier zonder enig probleem onze bestemmingen. Nog een tip van de dag: tank op tijd bij. De benzinestations kunnen ver uit elkaar liggen. Wij reden op die manier 45 kilometer met een volgens het lampje lege benzinetank. Om een auto te huren volstaat een Belgisch rijbewijs.

withkidsontheroad_hangmat-2.JPG

Waarom Mexico een topbestemming is voor een gezin? Omdat je er elke vakantie kan beleven die je wil. Hou je van all in-resorts met grote zwembaden? Dat kan in Playa del Carmen en Cancún. Hou je van een kleinschalig boetiekhotel aan een wit strand? Dat kan op Holbox en Tulum. Hou je van gezelligheid en authenticiteit? Dat kan in Valladolid! Je kan er voor elk gezin de ideale vakantie vinden!
Er is nog zoveel te doen en er valt zoveel te beleven. Onze tijd was jammer genoeg te kort om alles in de regio te bezoeken, maar hey, dat geeft weer een reden om nog eens terug te gaan, toch? Hoe heb jij bv. Akumal, Sian Ka'an, de cenotes of Cozumel beleefd? Deel je ervaringen in de comments!