Op weekend met kinderen. Wij deden de leukste wandelroute van de Ardennen!

2020 is het jaar dat ons leerde wandelen. Niet moeilijk, bijna al de rest van het vertier was verboden. Dus vonden we massaal onze oude wandelschoenen terug op zolder. Het was wonderlijk te ontdekken dat we vergeten waren hoeveel deugd een ordinaire wandeling kan doen. Of is het de leeftijd die ons deed verlangen naar een frisse neus en een leeg hoofd nu ons huis ook onze werkplek werd? Ik kan me niet herinneren ooit nood te hebben gehad aan een fikse wandeling. Vroeger haatte ik het, dat wandelen. Nu is de frisse natuur letterlijk en figuurlijk een verademing. Maar mijn kinderen? Die denken helaas met mijn hersenen van 25 jaar geleden. Die hebben het niet zo voor dat wandelen. Behalve als dat wandelen meer is dan stappen natuurlijk. En toevallig deden wij onlangs de leukste wandeling van de Ardennen!

Ardennen_winter-19.jpg

Wandelen aan de Ferme Libert

We trokken naar de Ardennen op zoek naar sneeuw. Omdat die de laatste jaren steeds schaarser wordt en onze voorziene wintervakantie in Oostenrijk door obvious reasons niet kon doorgaan, waren we blij om de witte magie toch nog eens van dichtbij te kunnen beleven. De wandeling die we met de kinderen hadden uitgekozen was geen onbekende voor ons. Als je kinderen bij hebt die je van dat wandelen nog moet overtuigen, ben je maar best voorbereid. We trokken dus naar bekend terrein waarvan we wisten dat het er winter en zomer avontuur is. Aan het begin van De Hoge Venen, in Malmédy, waren we zeker van sneeuw én van een haalbare, doch uitdagende route. Deze wandeling is ideaal voor kinderen vanaf een jaar of 5 (Elodie heeft ze flink uitgestapt), voor families met kleinere kinderen (en dus kinderwagens) is ze niet geschikt. Een buggy is op deze route echt een no go. Je kan (gratis) parkeren aan hotel/restaurant Grand Champ en van daaruit onmiddellijk het bos intrekken. Er zijn 2 routes die je kan volgen, de blauwe route of de rode. Wij volgden met gezapige tred de paden van de blauwe route. Dat we er wat langer over deden dan een gemiddelde wandelaar had wellicht te maken met die eerste sneeuw. We baanden ons verder gezwind een weg door de modder (sneeuw en positieve temperaturen weet je wel). De blauwe route is 5 km lang, ideaal voor een gezinswandeling. Onderweg steek je 2X de rivier Trôs Maret over. ’s Zomers kan dat met de blote voeten door het water, ’s winters loop je best over de voorziene bruggen. Je klautert sowieso langs rotswanden en over (losse) stenen, door die brugjes moet je zeker niet inboeten aan avontuur.
Wil je onderweg genieten van een deugddoende picknick of even uitrusten en genieten van de verpletterende stilte van de Ardennen, dan neem je best een matje of laken mee. Bankjes staan er niet op de route, plekken waar je even wil blijven stilstaan, zijn er in overvloed. Na de wandeling is het een must om een wafel te gaan eten bij ‘le Marie-Catherine’. Je checkt wel best even de openingsuren, want die zijn beperkt, zeker in deze gekke COVID-tijden. De openingsuren kan je uiteraard checken op hun website.

Op hotel met kinderen in de Ardennen

We zijn al langer volop op zoek naar leuke verblijven in België. Het is op dat moment dat ons oog viel op My Hotel in Malmédy, een spiksplinternieuw hotel aan de voet van de Hoge Venen. Van hieruit kan je verschillende wandelroutes starten, maar wij namen dus liever de auto (5 minuten) tot aan Ferme Libert.
Wat goed is, is dat er familiekamers zijn voor 4 personen. De kamers zijn daarenboven warm ingericht. Van het restaurant hebben wij (door COVID-maatregelen) niet kunnen genieten, maar wel van hun heerlijke keuken. De maaltijden werden dan in de kamer geleverd op een bepaald tijdstip. Weet dat ze zich ook als gastronomisch presenteren, dus dat wat op je bord ligt echt heel erg lekker is én dat er ook enkele aangepaste gerechten zijn voor de kinderen (hello kipfilet met appelmoes en frietjes!)
De kers op de taart? Het binnenzwembad! Let op; we betaalden een supplement van €20/volwassene om er gebruik van te maken, kinderen zijn gratis). Hier zijn opnieuw COVID-maatregelen van toepassing zodat de toegang tot het zwembad gelimiteerd is. Terwijl wij er waren was er nog 1 koppel aanwezig en 1 ander gezin, allen op veilige afstand.

UPDATE: Het hotel is in januari 2021 gesloten

Ken je nog leuke wandelingen in de Ardennen? Laat het ons zeker weten, want in het voorjaar/de zomer keren we zeker nog eens terug. dat hebben we dit weekend wel heel zeker beslist!