Weekendje Ardennen met het gezin? Dinant en omgeving hebben alle troeven voor een leuk verblijf!

De Ardennen. Geen regio in ons fijn vaderland die elke keer verrassender uit de hoek komt dan de regio die we kennen als ‘ten zuiden van Samber en Maas’. Je hebt het er allemaal; de leukste wandeling, de ideale route voor een korte campertrip, allé soit: je kan je er wel bezig houden als actief gezin.In Februari deed Bas ons beloven dat we bij een volgend bezoek aan de Ardennen zouden gaan kajakken. Dus er was alvast 1 activiteit waar niet over te discussiëren viel. Nog wat inspiratie nodig voor de Ardennen? Here we go!

tourisme wallonie Dinant-46b.jpg

Kajakken op de Lesse

We konden dus niet anders dan onze armen insmeren om aan de afvaart van de Lesse te beginnen. Mogelijkheden genoeg om kajaks te huren, maar bij Dinant Evasion is het wel heel goed geregeld. Je parkeert je auto op de plek waar je zal aankomen na de afvaart. Er is voldoende parking voorzien achter het gebouw, vanaf het moment dat je je auto verlaat hoef je alleen nog maar de juiste pijlen te volgen. Als je het toch even niet weet, loopt er meer dan genoeg volk rond dat je graag verder helpt (soms zelfs in het Nederlands). Aangemeld? Dan loop je gewoon een beetje verder (heuveltje over) om de juiste shuttlebus te nemen. Die brengt je dan tot aan de start van de route. Opnieuw: pijlen volgen en je bent er in no time. Voor wagenziek-gevoelige kinderen; een pilletje R-calm op voorhand mag misschien. Elodie vond de busrit niet al te aangenaam door die scherpe Ardense bochten. Gelukkig duurt de rit maar een 20-tal minuutjes.

We deden de tocht van 12 km. Op de website van Dinant Evasion staat te lezen dat de route kan voor kinderen vanaf 5 jaar. Ik moet zeggen: het is voor een kind van 5 (bijna 6) best een uitdagende route en daardoor dus ook voor de begeleidende ouder. Spierballen heb ik anders wel gekweekt :-). Je krijgt een waterdichte ton mee voor je waardevolle spullen (GSM, portefeuille…), zwemvesten voor de kinderen en peddels voor iedereen die zin heeft om de handen uit de mouwen te steken. Het moet gezegd: wat een prachtige natuur hebben we toch! De route die we deden passeerde bv. aan het kasteel van Walzin en er liggen 2 mini stroomversnellingen/watervallen waar je voorbij moet. Tip: na de waterval aan het kasteel van Walzin houd je best uiterst links aan of je kan uitstappen om te duwen (ik heb het gecheckt, de rechterkant is niet ideaal ;-)). 

De allerbeste verrassing komt echter wel op het einde. Er is een frituur! We waren uitgehongerd na de afvaart (hoewel we zelfs een snack hadden voorzien)! Je hebt er geen idee van hoe goed die frietjes hebben gesmaakt!

Spelen en leren in de citadel

De skyline van Dinant, met zicht op de citadel, moet één van de bekendste stedelijke horizons zijn van België. Er circuleren prachtige foto’s van! De citadel zelf is ook een bezoekje waard! Je kan met de téléphérique naar boven of met de trappen. Wij waagden ons niet aan een uitputtingsslag en kozen voor de eerste optie. De citadel is vandaag een prachtig museum dat tot de verbeelding spreekt van de kinderen (check onze IG highlights om Elodies gezicht te zien bij de kennismaking met het concept van de guillotine :-)). Mooi meegenomen voor Bas: hij leerde op school net over de Middeleeuwen. Hij keerde op maandag met een stoer verhaal weer naar de klas over Karel de Stoute die destijds mensen aan elkaar bond en in het water kieperde. De kennis ligt er voor het rapen, de verschillende kamers werden opnieuw nagebouwd zodat de kinderen er zich echt iets bij konden voorstellen. Maar kers op de taart voor Elodie was toch wel de speeltuin die aanwezig bleek bij de citadel. Aangenaam detail voor de ouders: er is ook een terras waar je iets kan drinken en het uitzicht over Dinant vanop de rand van het terras is adembenemend. Waar we wel voor moeten waarschuwen; zorg ervoor dat je op tijd de téléphérique of trappen weer naar beneden neemt. Als je de laatste rit mist, moet je héél ver omlopen en ook de afdaling met de trap sluit officieel om 18u (onofficieel 18u30, maar ik zou de gok niet wagen ;-))


Logeer in een voormalig kasteel


Op logement in een 19e eeuws kasteel. Dat is nogal eens iets, hoorde ik Bas en Elodie al denken. Tegenwoordig is het Chateau du Pont à Lesse uiteraard volledig verbouwd en behuist het een 3-sterrenhotel. De kamers zijn eenvoudig, maar super ruim (we hadden nog mensen kunnen uitnodigen). De kamers op het gelijkvloers hebben ook een klein terras. Leuk nu we door Corona-maatregelen in de kamer aten. Op zondagvoormiddag brachten we een bezoekje aan het (binnen-)zwembad. De sauna en jacuzzi waren niet open toen wij er waren, maar dat kan je natuurlijk altijd even checken als je ook zou gaan! Zelf vonden we het hotel een beetje verouderd, maar het is zeker een degelijke uitvalsbasis om met je gezin dit deel van de Ardennen te verkennen. Het ligt op een groot domein, in het midden van de bossen, qua beleving in de natuur kan dat tellen!