Wat te doen in Abu Dhabi met kinderen? Veel!

We spreken begin januari en wij staan aan het begin van wat een heus avontuur moet worden. Ludovic neemt ouderschapsverlof en die plannen lagen al te sudderen in de broeikas van onze dromen sinds Elodie geboren is. Er waren altijd excuses: gebrek aan tijd, gebrek aan middelen, gebrek aan moed om knopen door te hakken. Tot plots alles samenkwam en het universum schreeuwde: het is nu of nooit. Het werd nu en de sterren konden niet beter staan. We kregen van visit Abu Dhabi (de toeristische dienst) de uitnodiging om te komen ontdekken waarom Abu Dhabi een topbestemming is voor gezinnen zoals het onze (en het jouwe!) Dus wat valt er te doen in Abu Dhabi let kinderen? Lees maar mee!


Wahat Al Karama

Wahat Al Karama is een prachtig monument dat zich vlakbij ons hotel (en dus de moskee) bevindt. Het is een oorlogsmonument dat alle Emirati herdenkt die zijn omgekomen terwijl ze in dienst waren van het land. We moeten eerlijk zijn: het was niet de geschiedenis en betekenis achter dit monument dat onze aandacht trok, maar eerder het architecturale hoogstandje én de ligging t.o.v. de moskee. Als je Wahat Al Karama wil bezoeken, doe dat dan zeker tegen valavond en wacht tot de zon in Abu Dhabi achter de horizon verdwijnr en de moskee prachtig verlicht wordt. Heb je interesse in fotografie, dan is dit in Abu Dhabi dé place to be. De weerspiegeling van de moskee op het water (dat deel uitmaakt van het monument) is verbluffend.

Meer info vind je hier.

10X To do in Abu Dhabi

The National Aquarium

The National Aquarium deed bij ons dienst als afsluiter van onze Abu Dhabi- trip. We hadden een late vlucht en het aquarium lag op nog geen 5 minuten van ons hotel. Heel eerlijk; als dat niet zo was geweest, hadden we het wellicht overgeslagen. Je kan je er wellicht iets bij voorstellen, een aquarium in ABu Dhabi verschilt niet zóveel van een aquarium elders (alhoewel) en uiteraard neemt men het opzet ervan in Abu Dhabi heel erg serieus. Alles piekfijn in orde, reusachtige vissen en schildpadden en vooral: weinig volk toen wij er waren.

Meer info vind je hier


Jubail Mangrove Park

Abu Dhabi alleen maar woestijn zeg je? Nee hoor! In het oosten van Saadiyat Island zijn het mangroves die de plak zwaaien. Met bijhorende wildlife natuurlijk. In Jubail Mangrove Park spot je vogels en vissen en loop je dwars door de mangroves over een aangelegde boardwalk. Hou je zoveel van de mangroves dat je er wel wat extra tijd wil doorbrengen of er een extra activiteit aan wil koppelen, dan kan dat zeker ook! Kijk even op hun website en misschien kajakken jullie wel doorheen het kristalheldere water of worden jullie van de ene kan van de mangrove naar de andere gevaren met een elektrisch bootje. WIj gingen voor de boardwalk en wandelden tot aan het uitkijkpunt. Van daaruit zie je pas helemaal hoe de groene mangrove in het midden van de woestijn zijn plekje opeist.

Meer info over de mangroves vind je hier.


Ferrari World en Warner Bros

Er is 1 plek die voor Bas en Ludovic in Abu Dhabi mijlenver boven de andere wishlist-items uitstak. Een bezoekje aan Ferrari World. En dus zo geschiedde. Omdat we er ooit al eens waren (làng geleden in 2013) wisten we dat je er eigenlijk geen hele dag voor nodig hebt (openingsuren 12-8) en dus gingen we voor het combiticket met Warner Bros dat op een boogscheut van Ferrari World ligt. We waren stipt om 12u aan Yas Mall (de ingang van Ferrari World ligt in de mall) en op het enthousiasme stond geen maat. Bas ging meteen voor de allersnelste rollercoaster ter wereld (Formula Rossa) en Ludovic waren slachtoffers van dienst om hem te vergezellen. Nu ja, zo’n opoffering was dat nu ook weer niet. Als je denkt dat Ferrari World Abu Dhabi niet interessant is voor kleine kinderen, dan ben je niet helemaal juist. Er is echt voor elk wat wils. Hoewel Elodie achteraf toch Warner Bros als favoriete pretpark aanwees, heeft ze zich ook enorm geamuseerd. De plek alleen al is indrukwekkend! Toen we rond 5PM richting Warner Bros trokken (10 minuutjes wandelen), gingen haar fonkeloogjes alleen nog maar harder schitteren. Entertainment, daar kunnen ze wel wat van, die Emirati.

Meer informatie over de entertainment parken in Abu Dhabi vind je hier.

Food Trucks Marsa Mina

Ben je op of in de buurt van Saadiyat Island en op zoek naar een leuke plek voor een snelle lunch, dan rijd je (of laat je je afzetten) best even tot aan de haven. Er is een leuke food court met grote keuze en laat die keuze nu net zijn wat wij zo leuk vinden aan een food court. Je kan allemaal iets anders kiezen en toch samen eten. Of je nu voor burgers of Aziatisch gaat (of misschien wel gewoon frietjes?) In het midden van de food court is er een speeltuintje waar de kinderen zich kunnen bezighouden terwijl jullie de bestellingen afronden. En eindigen doen jullie toch gewoon met een ijsje dat ze dan zélf gaan bestellen? Zelfredzaamheid leren ze hier!


Woestijnsafari met dune bashing

Zijn je kinderen al wat groter, dan is er in Abu Dhabi zeker tijd voor avontuur! Voor dune bashing in de woestijn bijvoorbeeld. Dat rijden over woestijnheuvels laat je beter aan professionals over, believe you me. We deden een woestijnsafari met de geweldig ervaren mensen van Emirates Tours. Pick up in het hotel, een uurtje rijden in de richting van Al Ain en genieten van alle pracht die de wijdsheid van de woestijn in Abu Dhabi met zich meebrengt. De chauffeur rijdt over, glijdt van en trotseert de duinen terwijl jullie het uitschreeuwen van plezier. Toegegeven: wij hadden dank zij de kinderen een light-versie, want ik denk dat enkele van onze lichaamssappen anders nu tegen de zetelbekleding van de wagen zouden plakken. Ik ben blij dat ik die details alvast niet hoef mee te geven. De tour is inclusief sandboarden, bezoek aan een camel farm en een fantastische zonsondergang. Je kan ook kiezen om de avond door te brengen in een tentenkamp in de woestijn, waar je diner op je staat te wachten en de kinders een ritje op de kamelen kunnen maken. Wij kozen ervoor om na zonsondergang weer naar het hotel te keren, in de woestijn wordt het ‘s avonds koud en wij waren niet voorzien (oeps).

Meer info over ervaringe in de woestijn vind je hier.

Emirates Zoo

Balans moet er zijn als je reist met kinders. Dus we trokken op een mooie voormiddag naar de zoo. Het is een ideale uitstap om luchtig rond te kuieren en diertjes te kuieren. De ideale uitstap ook om je focus volledig op de kinderen te zetten. Want niks leent zo zo goed voor leuke gesprekken als dieren kijken. Aan de ingang van de zoo kan je vers groen kopen waarmee je de dieren (behalve apen en giraffen) mag voederen. De beste momenten beleef je als je kinderen de kamelen van vers gras voorzien. De kolossen (dat zijn ze al voor ons, laat staan door de ogen van een kind) zijn tamme goedzakken die het zich laten welgevallen om wat extra gevoederd te worden door kleine kinderhanden. Uiteraard zitten de tijgers, leeuwen en olifanten veilig achter gras, maar ook de giraffen (die je niet mag voederen!) kan je van dichtbij bewonderen vanop een platform. Emirates Zoo klasseren we graag onder: leuk uitstapje voor de kinderen, maar voor een zoo hoef je nu éigenlijk niet naar Abu Dhabi.

Meer info vind je hier.


Sheikh Zayed Grand Mosque

Hoewel we vooral verrast waren door de diversiteit aan activiteiten die je in Abu Dhabi kan doen, was er één plek waarvan we wisten dat ze er was en we toch het allermeest onder de indruk waren. De titel van dit stukje verklapt het al: Sheikh Zayed Grand Mosque, dé parel van Abu Dhabi. Nu hangen er wel wat regels vast aan een bezoek aan de Grote Moskee. Om te beginnen alvast i.v.m. je klederdracht. Een moskee is een religieuze plek en daar hebben we rekening mee te houden. Kledij moet zowel voor mannen als voor vrouwen aangepast. Geen shorts, geen T-shirts, geen onthullende kledij. Op deze website heb je alvast een mooi overzicht van wat kan en wat niet. Kinderen worden hiervan vrijgesteld, maar gepaste kledij vinden we ook voor hen belangrijk. Ze komen best niet opdagen in hun zwembroek. Vrouwen letten best ook op dat de kledij polsen en enkels bedekt en dat je een sjaal bij hebt voor over de haren. Geen nood als je geen kledij hebt die aan de voorwaarden voldoet. Voor AED45 (omgerekend zo’n €10) kan je in de winkeltjes aan de ingang iets kopen dat gepast is voor je bezoek.

Alle info voor je bezoek vind je hier.

Qasr Al Watan

Het Paleis van het Volk a.k.a. Qasr Al Watan. In principe is Qasr Al Watan het presidentiële paleis. En hoewel er ook wel gewerkt zal worden (de kroonprins himself heeft er een kantoor), is het toch vooral open voor publiek. Een bezoek aan het paleis mag echt niet ontbreken tijdens je trip naar Abu Dhabi. Dit is de Arabvische architectuur op z’n meest hoogstaande niveau. De pracht en praal is overweldigend. Niet zo kindvriendelijk zeg je? Think again please, want als je rond 5PM gaat, sluit het bezoek aan het paleis naadloos aan bij het spektakel dat zich achteraf afspeelt in de vorm van een lichtshow. En zoals bij alles weten die Emirati ook dit degelijk aan te pakken. Super leuke afsluiter van de dag!

Meer info vind je hier.

Louvre Abu Dhabi

Het Louvre. Ik weet al wat jouw top of mind is als ik de naam uitspreek. De puntvormige eyecatcher in Parijs en het museum waar de Mona Lisa mooi weer maakt. Maar er is dus ook een Louvre in Abu Dhabi. En van datgene in Parijs weet ik het niet, maar het Louvre in Abu Dhabi is super leuk om met je kinderen te doen. Ja het museum zelf is echt de moeite waard en de architectuur is een hoogstand die we niet kunnen meten (hallo lichtinval!), maar wat het écht leuk maakt tijdens je gezinsreis is dat er ook een kindermuseum is. De tentoonstelling die er loopt is er eentje over gevoelens en hoe die door de eeuwen heen verwerkt is in kunst. Het is interactief genoeg o kinderen ook aan te zetten tot het nadenken over hun eigen gevoelens. Met stickers, knutselmomentjes en een soort dj-booth waarin ze zelf aan de knoppen staan. Hier hebben ze echt begrepen hoe je kinderen warm maakt voor musea.

Meer info vind je hier.

Yas Bay Waterfront

Onze wintermaanden zijn ideaal om naar Abu Dhabi te reizen (van oktober tot april) en dat betekent dat het er rond 6PM al donker wordt. Met het tijdsverschil in het achterhoofd (+3u) en dat je dus zeker de eerste avonden erg wakkere kinderen hebt tot redelijk laat, kan je op zoek naar een leuke plek om je avond door te brengen. Uiteraard moet je ook ‘s avonds YAS Mall eens bezoeken, maar wil je een leuke dinner-experience, dan kan je naar Yas Bay gaan, een gloednieuw concept waar je keuze hebt uit véél restaurants, vlak aan het water. Wij aten er bij La Carnita, het feit dat in de kerstvakantie van 2021-2022 half België in Mexico zat, heeft ons misschien beïnvloed :-) We hebben er in ieder geval héérlijk gegeten, wat gekuierd en veel gebabbeld. Over onze dromen en plannen, maar ook over die van de kinderen. Want tijd nemen om uit eten te gaan, geeft je de kans om stil te staan en het eens te hebben over dingen waar je anders weinig tijd voor hebt.

Meer info vind je hier.

Een verblijf in stijl: Ritz Carlton Abu Dhabi

En dan allerlast but zeker niet least: ons verblijf in het Ritz Carlton in Abu Dhabi. Met zicht op de Grand Mosque kan je zeggen dat de ligging alvast prachtig is. Het hotel ligt niet aan het strand (zoals bv. op Saadyat Island of aan de Corniche), maar aan een kanaal (waardoor je wel een klein strandje hebt). De ligging is ideaal omdat het zo centraal gelegen is. Elke uitstap is zo’n 20minuten rijden, in elke richting. Maar niet alleen de ligging is top. De service, de rust aan het zwembad (ook niet onbelangrijk!) en de abnormaal zachte bedden (ja dat vind ik belangrijk) dragen bij aan de kwaliteit van Ritz Carlton. En als je het niet gelooft, ga zelf maar eens kijken of het je zou kunnen bevallen!