New York met kinderen: kei leuk met deze tips!

The Big Apple verkennen met een (of enkele) kind(eren) in je zog. Is dat leuk? En vooral: hoe zorg je ervoor dat zij het ook leuk vinden? Wij verkenden New York toen het weer wat tegen zat en zelfs dan vonden Bas en Elodie New York nog cooler dan wat ze er op voorhand van verwacht hadden. Ze voelden ontegensprekelijk de vibes, de prikkels, de wow-factor van een metropool. Maar wat deden wij dan zoal?

eerst dit: The Sightseeing Pass

Als je naar New York gaat, lijkt het me de bedoeling dat je op ontdekking gaat. Dat je de highlights bezoekt, een museum, monument of hotspot (wat dan ook) en de toegangstickets kosten overal wel aardig wat. Als je van plan bent veel te bezoeken, schaf je dan een sightseeing pass aan! De sightseeing pass is niet alleen een goedkopere optie als je véél van NYC wil gezien hebben, het is ook gewoon veel makkelijker (geen ticket purchase elke keer je ergens aankomt, maar gewoon je pass scannen en go) want die komt ook vaak met skip the line-voordelen. Wij kochten een 3-dagenpass. Het lijkt misschien een investering, maar het kwam voor ons uiteindelijk een heel stuk voordeliger uit. Daarbij komt nog dat je bij de sightseeing pass ook op andere plekken voordelen kan scoren (kijk maar even op deze website), en zelfs fietsen huren!

Deze plekken bezochten we in New York

New York met kinderen: met de boot Voorbij het statue of liberty varen

Lady Liberty

Het was vooral Elodie die er vanaf het begin op stond om het Vrijheidsbeeld te kunnen zien. Dat was op voorhand haar top of mind als ze dacht aan New York en gelijk had ze natuurlijk. En dus namen we de ferry naar Staten Island die voorbij Lady Liberty vaart. Tickets voor de ferry hoef je zelfs niet te kopen, want die is helemaal gratis! De ferry vertrekt vanaf het meest zuidelijke punt van Manhattan, de oversteek duurt zo’n 25 minuten. Tijdens de tocht heb je een fenomenaal zicht op de skyline van New York, net dat zicht dat je in elke film of serie ziet voorbijkomen. De ferry vaart 24/7 om het half uur (op piekmomenten om het kwartier). De ferry vaart dus voorbij Ellis Island en Liberty Island, er wordt geen stop gemaakt bij het Statue of Liberty zelf. Wil je dat toch ook graag bezoeken, dan kan je daarvoor apart tickets kopen (zie praktische info hieronder) Leuk voor na je bezoekje aan Staten Island/Ellis Island: beide terminals liggen aan The Battery, een groot stadspark op het meest zuidelijke deel van Manhattan. Hier vind je een leuke speeltuin om de kinderen even te laten lopen/spelen en kan je zelf even op een bankje zitten (en neem u een koffietje bij één van de vendors!) Elodie was dan weer meteen aangetrokken tot de SeaGlass Carousel, een draaimolen in visthema en trok haar broer mee de attractie in. Battery Park is dus de ideale uitvalsbasis om met kinderen Lady Liberty te bezoeken/bekijken!

Praktische info

Hier moet je zijn om de ferry naar Staten Island te nemen

Hier vind je het time schedule van de ferry naar Staten Island

Hier moet je zijn om de ferry naar Ellis Island te nemen

Hier vind je alle praktische info over je bezoek aan Ellis Island

Hier vind je de SeaGlass Carousel in battery park



New York met kinderen: viewpoints over de stad

New York is nergens herkenbaarder (en spectaculairder) dan vanuit de lucht. En gelukkig kan je in New York op verschillende plekken tot heel hoog boven de grond gaan. De uitzichten vanop de viewpoints van Top of the Rock, One World, het Empire State Building en The Edge zijn allemaal de moeite waard. Wat betreft ervaring in het algemeen stak voor ons het bezoek aan het Empire State Building er wel bovenuit, het heeft die vibe van vroeger met foto’s en verhalen van de jaren ‘30 van vorige eeuw. The Edge is dan weer het meest spectaculair door de glazen bodem in het platform waardoor je boven de stad lijkt te zweven en Top of the Rock heeft het beste uitzicht (op het prachtige Empire State Building) terwijl je vanop One World uitzicht hebt op het water en hoe het Vrijheidsbeeld gepositioneerd werd om gelukzoekers aan het begin van de 20e eeuw te verwelkomen. Het One World Trade Center (aka Freedom Tower) is de hoogste toren van New York. Ook Bas en Elodie vonden het Empire State Building het leukst om te bezoeken, ik denk omdat het toch de meeste beleving bracht. Je kan hen de verhalen van King Kong vertellen (heel wat foto’s aanwezig om je verhalen te staven). One World had dan weer de grootste verrassing in petto wanneer het scherm waarop een infovideo afspeelt plots wegschuift en je -zonder het goed te beseffen- plots een adembenemend uitzicht hebt. Bij deze: houd je camera klaar en laat je niet verrassen zoals wij.

Praktische info

Hier moet je zijn voor The Empire State Building en dit is de officiële website

Hier moet je zijn voor The Edge en dit is de officiële website

Hier moet je zijn voor One World en dit is de officiële website

HIer moet je zijn voor Top of the Rock en dit is de officiële website



New York met kinderen: bezoek aan de voormalige Twin Towers

Drie decennia lang gaven de Twin Towers van het World Trade Center de skyline van New York mee vorm. Ze sprongen in het oog, het waren echte landmarks. Tot er in 2001 iets vreselijks gebeurde dat wij tot op de dag herdenken als 9/11. Toen het WTC werd aangevallen in 2001, storten zowel de noordelijke als de zuidelijke toren in (dat weten we ondertussen allemaal wel). Omdat die gebeurtenissen nooit vergeten mogen worden en ter nagedachtenis van alle mensen wier levens plots voorbij waren of minstens voorgoed veranderd waren, vinden we vandaag de dag het monument Reflecting Absence terug daar waar de Twin Towers ooit stonden. De rest van het WTC werd later weer opgebouwd, één van de nieuwe torens is het One World Trade Center vanwaar je een spectaculair zicht hebt. Het werd opnieuw de hoogste toren van NY. Een andere Eyecatcher als je het WTC bezoekt, is The Oculus. Langs de buitenkant een architecturale parel (ontworpen door Calatrava), binnenin een strak ontworpen winkelcentrum en metrostation. Zeker de moeite om te passeren als je bv. richting het museum wandelt. Dat museum is trouwens The National September 11 Memorial&Museum en ligt tegenover het monument Reflecting Absence.

Praktische info

Hier moet je zijn voor Reflection of Absence

Hier moet je zijn voor het One World Trade Center (met view platform) en dit is de officiële website

dit is de officiële website van het museum



New York met kinderen: amusement op Little Island

Little Island is een park aan de oever van de Hudson rivier waar je kunst en muziek samenkomen en een ideale plek voor kinderen. De kunstwerken in het park zijn toegankelijk, je kan er muziek mee maken, opklimmen of aan draaien. Het park staat op palen en ligt op de kruising tussen Meatpacking district en Chelsea. Het ligt niet zover van de Chelsea Market die ook echt een bezoekje waard is, bv. voor een leuke lunch of gewoon even door te slenteren langs de winkels. Litle Island is opnieuw een ideale plek om de kinderen even uit de strakke citytripvibes te halen. Ze kunnen er even losgehen en dat hebben we misschien allemaal wel eens even nodig?

Praktische info

Hier moet je zijn voor Little Island en dit is de officiële website

Hier moet je zijn voor de Chelsea Market en dit is de officiële website



New York met kinderen: wandelen over de High Line

Ook vanuit Chelsea: wandelen tussen de bomen over de High Line. De High Line was vroeger een spoorweglijn, maar werd al jaren niet meer gebruikt totdat de stad besloot er een langgerekt park van te maken. Nu ja park, het is eigenlijk een wandelroute van iets meer dan 2km. Omdat de HighLine op grote hoogte boven de grond zweeft, is hij slechts op 11 plekken toegankelijk. Wij gingen de High Line op, helemaal aan het begin, vlakbij de Chelsea Market. Op  de officiële website vind je de andere toegangspunten makkelijk terug. Op sommige plekken kan dat enkel met de trap, op andere plekken is er ook een lift aanwezig (ook die info vind je terug op de website!) We wandelden helemaal tot aan het einde waar je uitkomt aan The Vessel, een prachtig monument dat jammer genoeg (tijdelijk?) gesloten werd omwille van de veiligheid van de bezoekers. Van hieruit kan je ook makkelijk The Edge bezoeken, het bekende Observatory met glazen bodem. (Dat ligt tegenover The Vessel)

Praktische info

Hier gingen wij de High Line op (valkbij Chelsea Market)

Op de officiële website vind je ook de anderen toegangspunten (doorklikken naar visit -> park access&info)

Hier vind je the vessel, tegenover The edge in Hudson yards






New York met kinderen: ogen uitkijken op Times Square

Als je Times Square niet hebt gezien, ben je niet in New York geweest. Het toeristische hart, de number 1 must do van je bezoek aan de Big Apple is een passage aan Times Square. Alleen al een blik werpen op de metershoge billboards is een item afvinken op je ‘what to do before I’m 50’-lijstje. Ook de Theaterwijk Broadway bevindt zich trouwens hier. Mocht je trouwens in New York zijn met de jaarwisseling, dan is dit dé plek waar je zijn moet voor het aftellen. Deze plek is elk jaar het epicentrum van Nieuwjaarsnacht. Het grootste deel van Times Square is trouwens afgesloten voor gemotoriseerd verkeer dus je kan er wel even blijven hangen. Times Square bezoeken was dan weer vooral op vraag van Bas en hij was danig onder de indruk. Elodie ook wel, maar zij had ook oog voor de M&M-shop op de hoek. Welja, dan hebben we dat maar gecombineerd. Reizen met kinderen, weet je wel.

Praktische info

Hier moet je zijn!

New York met kinderen: moderne kunst in het Moma

Misschien geen typisch kindvriendelijke stop als je met kinderen New York bezoekt, maar voor ons wel een must do. We zijn geen fervente museumgangers, maar het is wel zo dat Bas en Elodie dat eigenlijk zelf ook wel leuk vinden (Bas nog meer dan Elodie) Hier in het MoMA hadden we geluk dat Bas op school net geleerd had over Picasso en Elodie over Van Gogh. Ook werken van bv. Andy Warhol kunnen ze wel ergens situeren. Dank zij de audiogids op maat van kinderen was het ook gewoon leuk om hier en daar te kunnen luisteren. We bezochten het misschien niet zo uitgebreid als we zouden doen als we alleen waren, maar dat is niet erg. Benieuwd of dergelijke museumbezoekjes hun later toch wat cultuur-interesse opbrengen.

Praktische info

Hier vind je het Moma en dit is de officiële website



New York met kinderen: bezoekje aan Brooklyn

Brooklyn is 1 van de 5 stadsdelen van New York en was voor ons vooral bekend van de iconische Brooklyn en Manhattan Bridge. Brooklyn Bridge zijn we een eindje opgewandeld (de brug is bijna 2km lang, dus we zijn niet helemaal overgestoken). Als je de brug af wandelt, kom je terecht in de wijk Dumbo. Als je dan nog wat verder doorloopt, kom je terecht in Brooklyn Bridge Park, een prima plek om even te relaxen aan de rand van het water. Tussen Manhattan Bridge en Brooklyn Bridge ligt Jane’s Carousel, een oude draaimolen die nog ritjes maakt met de NY skyline op de achtergrond. Talking about iconic. Ben je er rond etenstijd? Fornino is een pizzeria met heerlijke pizza’s, maar ook super leuke terrassen. Ze hebben 3 vestigingen in Brooklyn, wij gingen langs bij de vestiging in Time Out Market, pizza bestellen en buiten in het zonnetje ervan genieten. Sinds kort hebben ze ook een rooftop terrace waar je ons zéker had gevonden mocht het toen al open geweest zijn. Bij minder goed weer is Time Out Market ook ideaal om binnen te eten, je vindt er altijd wel een plekje. Beetje rondwandelen en op zoek naar allerlei lekkers om te eten is sowieso leuk! 

Praktische info

Hier vind je Time Out Market

Hier vind je de straat voor de iconische foto met de manhattan Bridge op de achtergrond

Hier staat de carrousel 


New York met kinderen: ontspannen door Central Park

De groene long van New York staat voor ontspanning. Central Park is het bekendste park van New York, misschien zelfs wel het bekendste van de Verenigde Staten! Tijdens jullie drukke citytrip, is het een welkome afwisseling! In het park kan je wandelen, fietsen of zelfs een bezoekje brengen aan de dierentuin. Ooit de film Madagascar gezien? Een groot deel van de film speelt zich hier af! Er is ook een carrousel, kindvriendelijker wordt het niet! Aan en rond Central Park vind je nog 3 musea die je kan bezoeken. The Met, Guggenheim en het American Museum of Natural History. Dat laatste wilden wij heel graag bezoeken, maar kon niet o.w.v. de toen geldende corona restricties (dat was in maart 2022)

Praktische informatie

Hier vind je New York Zoo (aka Central Park Zoo)

Hier kan je fietsen huren om door het park te fietsen - (indien je geen gebruik maakt van de sightseeing pass)

Hier bevindt zich de speeltuin van Central Park waar wij waren, dit is een lijst van alle speeltuinen in central park

Hier vind je de Carrousel



Dit hotel kozen wij in New York

Een hotel vinden in New York vonden wij niet zo simpel. Het aanbod is gigantisch! Nu zijn we wel fan van een beetje luxe af en toe, maar in New York vonden we dat dan weer minder belangrijk omdat we toch van plan waren om veel tijd buiten ‘op ontdekking’ te spenderen. We kozen wel bewust voor een degelijk hotel met een leuke vibe en… (daar kwamen we achteraf pas achter) een prachtig zicht op de New York skyline. Dat heb je natuurlijk minder als je pal in de stad zit. We kozen voor Graduate op Roosevelt Island, een eiland in het midden van de Hudson, makkelijk bereikbaar met de metro én met The Roosevelt Island Tramway (een soort kabelbaan die het eiland verbindt met de stad). De kamers waren niet al te groot (maar dat is echt overal in New York), maar de bedden wel lekker zacht (harde bedden zijn niets voor mij en mijn stijve nek) De ligging vonden we leuk (maar ligging is eigenlijk relatief, want met de metro geraak je overal in no way. De zoektocht naar een leuk hotel in New York was geen walk in the park, het aanbod is gigantisch. In dit artikel vind je alvast een samenvatting van ons opzoekwerk en een overzicht van de hotels die we nog selecteerden als kanshebbers.