Een auto huren in Amerika: dit is wat je moet weten

Yes! De roadtrip langs de westkust van Amerika staat op de planning! Wat je dan vooral nodig hebt is een betrouwbare auto om zo van westkust-must do naar westkust-must do te rijden. En dat zijn heel wat plekjes die je hebt af te vinken. De westkust van de Verenigde Staten is roadtrip material van de hoogste plank. En dit zijn de dingen die je moet weten als je een auto huurt in Amerika.

IS HET WEL VEILIG OP DE BAAN IN AMERIKA?

Het antwoord is 100% ja. Qua infrastructuur van de wegen is het te vergelijken met Europa. Het grootste verschil vonden we de situaties in en rond grote steden waar autostrades soms tot wel 6 rijvakken tellen. Dat komt misschien imposant over, maar wat helpt is in het begin mee te rijden met het tragere verkeer aan de rechter kant van de baan. Tip; begeef je echter niet tussen het vrachtverkeer, de Amerikaanse vrachtwagens zijn echt huge! Een ander verschil waar je rekening mee moet houden zijn de aanduidingen van de afstanden. Alles wordt aangegeven in mijl en dat is wel degelijk een heel stuk verder dan de kilometers die wij gewoon zijn. Het laatste verschil dat ons is bijgebleven is dat je in Amerika rechts mag inhalen. Er heerst het principe van ‘keep your lane’ wat betekent dat je best gewoon de hele tijd in je eigen rijvak blijft, behalve als je wil afslaan natuurlijk.

 

HEB JE EEN INTERNATIONAAL RIJBEWIJS NODIG VOOR AMERIKA?

In Amerika is het voorleggen van een Europees rijbewijs voor het huren van een auto voldoende. Toch raden we altijd aan om je een internationaal rijbewijs aan te schaffen. Autoverhuurbedrijven hebben nogal wat stereotypen waar ze niet vanaf geraken, gewoonweg omdat ze in stand worden gehouden. Zo zijn de medewerkers van autoverhuurbedrijven in andere landen vaak overijverig en je hebt geen zin in een discussie over je rijbewijs. Het is dus niet verplicht, maar het is gewoon zoveel makkelijker om het te kunnen voorleggen.

BIJ WELKE MAATSCHAPPIJ HUUR IK BEST EEN AUTO IN AMERIKA?

Er is niet zozeer 1 maatschappij die we zouden aanraden. Het is het makkelijkst om je auto meteen op te halen bij de luchthaven. Als je graag prijzen vergelijkt, zoeken wij meestal op de website van Expedia. Als je graag 100% gerust bent, geen zin hebt in discussies aan de balie van de autoverhuurder over extra verzekeringen etc… en graag 24/7 Nederlandstalige bijstand hebt, dan raden we Sunnycars aan. Zij staan bekend om de volledige ontzorging van alles wat er soms zou kunnen mislopen bij het huren van een auto! En eerlijk? Ze hebben ons al wel ettelijke uren aan discussies bespaard. Zoals ik hierboven al beschreef: stereotiepe portret van de overijverige baliemedewerker is terecht. Word je daarom sowieso bedot? Nee natuurlijk niet, maar gewoon oppikken en wegrijden is bij Sunnycars wel echt een verschil, want je weet dat alle verzekeringen al inbegrepen zijn.

Edit: in Amerika hadden wij een bijzonder slechte ervaring met de verhuurmaatschappij Dollar. We hadden de auto op voorhand betaald en bij het afhalen presenteerden ze ons een document met ewact hetzelfde bedrag als het bedrag dat we betaalden voor de verhuur. Dat moesten we nog snel aftekenen en daarna konden we super vlot vertrekken. Achteraf bleek echter dat dat document extra verzekeringen waren, toevallig voor dat exacte bedrag. We hebben onze wagen dus dubbel betaald, hoewel we verschillende keren duidelijk hadden aangegeven geen extra verzekeringen nodig te hebben. Stereotiep gescammed dus.


BOEK HIER JE HUURAUTO BIJ SUNNYCARS

WAT HEB IK NODIG ALS IK EEN AUTO WIL HUREN IN AMERIKA?

Als je je auto gaat ophalen heb je 3 verschillende documenten nodig: je paspoort (of identiteitskaart), je rijbewijs (Belgisch of internationaal) en een credit card op naam van de hoofdbestuurder voor de deposit.

WAT VOOR AUTO HUUR IK BEST IN AMERIKA?

In principe maakt het niet zoveel uit. De wegen zijn meer dan degelijk, off road avonturen zal je niet snel tegenkomen. Waar je bij de keuze van de huurauto best op let, is de grootte van de kofferruimte. Zorg ervoor dat al je bagage in de koffer past zonder dat je moet stapelen. Het is niet zo aangenaam je auto ergens achter te laten als je bagage zichtbaar in de koffer ligt. Die moet dus onder de hoedenplank passen. Verder hoef je in Amerika alvast niet te kiezen tussen een automatische of handgeschakelde versnelling. In Amerika heb je enkel automatische auto’s op de verhuurmarkt.



AUTOSTOEL HUREN OF KOPEN?

Voor iets grotere kinderen (vanaf 4 jaar ongeveer) is het super handig een stoelverhoger van thuis mee te brengen. Je hebt namelijk opblaasbare zitjes zoals de Bubble Bum, makkelijker kan echt niet! Voor kleinere kinderen is het voor een langere roadtrip (zoals je aan de westkust zal maken) echt een verschil om een autostoel te gaan kopen i.p.v. er eentje te huren. De huurprijzen voor een car seat swingen de pan uit en vaak zijn het oude modellen. Nee dank je dus. Wij kochten onze autostoeltjes bij Walmart. Die supermarkten vind je overal. 

NAVIGATIE IN AMERIKA

Simpel: kaarten van Google Maps downloaden en je geraakt overal. Laat je geen overpriced GPS-systeem aansmeren, dat is echt niet nodig!


Heb je nog vragen/tips/opmerkingen over een auto huren in Amerika? Drop ze maar hieronder in de comments. Alleen door ervaringen te delen, kunnen we zoveel mogelijk mensen helpen om de wijde wereld in te trekken met hun kinderen. En op een veilige/makkelijke manier een auto huren, is daar zeker al een belangrijke stap voor!






Katrien Goris1 Comment