6x Lapland ten volle beleven: deze activiteiten deden wij!

Naar de kou met kinderen, zou dat nu leuk zijn? Dat vroegen we ons af en ik denk met ons misschien nog wel véle ouders. Want Lapland is bucketlist-material is we willen écht niet wachten tot de kinderen het huis uit zijn om het te verkennen. Dus namen wij de proef op de som. Met kinderen naar Lapland, is dat nu te doen? Wij zeggen volmondig yes tegen Lapland met kinderen en wel hierom:

Klik hier om onze Lapland reis te ontdekken

Lapland met kinderen: sneeuwscooter

Mocht je je afvragen of Lapland een avontuurlijke bestemming is, dan heb ik goed nieuws. De activiteiten die in de basisprijs zijn inbegrepen, halen 1 voor 1 de avonturier in jezelf naar boven. Tijdens de 2 uur durende sneeuwscooter trail, gaat je adrenalinepeil crescendo. Dat begint wanneer je de motor van je scooter voor het eerst laat draaien en gaat verder wanneer je door de Finse bossen rijdt. Omdat we Lapland in de winter, staat de zon de hele tijd laag boven de horizon, zodat je een hele dag golden hour hebt en dat levert een prachtig natuurspektakel op met goudgeel licht dat weerkaatst op de sneeuw. Deze activiteit is ook toegankelijk voor families, al gaan kinderen onder 1m35 in de slee achter de scooter van de begeleider. In eerste instantie koos Bas ervoor om samen met zijn zus in de slee plaats te nemen, maar na de stop kroop hij toch achterop bij Ludovic op de scooter. In de slee worden de kinderen toegedekt met dekentjes, maar ook hier voorzie je toch best enkele warmhoud-elementen zoals hand- en voetwarmers. Voor de bestuurder van de scooter is het niet heel erg koud, want zowel aan je handen als aan je voeten zijn er verwarmingselementen. Voor degene die als passagier meerijdt is het wat frisser. In het midden van de trip houdt je even halt om op te warmen aan het vuur met bessensap en koekjes. Het klinkt misschien alsof alles koud is, maar laat je niet afschrikken: dat is maar voor even. Bas en Elodie spreken over die beproevingen als echt avontuur en vonden de opwarmmomentjes de max. Ze hadden weer grenzen verlegd!

Lapland met kinderen: Noorderlichtexpeditie

De noorderlichtexpeditie is een avondactiviteit. Na het avondeten in je chalet, vertrek je rond 19u naar een open plek waar de kans om noorderlicht te spotten het grootst is. Onze tip? Wacht niet op deze expeditie om op een andere avond je kans al te wagen op het meer (zo’n 15 minuutjes stappen van aan de chalets). Het noorderlicht komt namelijk niet op bestelling en je moet elke kans benutten. Wij hebben 2x noorderlicht gezien, maar niet tijdens de georganiseerde noorderlichtexpeditie. Geen noorderlicht, maar wel gezelligheid troef trouwens. Er wordt een kampvuur gemaakt, marshmallows, worstjes en verhalen worden bovengehaald, kortom: het groepsgevoel wordt versterkt. Deelname is niet verplicht (wel aan te raden volgens ons) en je blijft zolang als je zelf wil. Nogmaals: het noorderlicht komt niet op bestelling, dus de kans dat je het op een andere avond ziet is groot, maar het opzet van de expeditie is super geslaagd!

Lapland met kinderen: huskysafari

Dé familie-activiteit bij uitstek was de huskysafari. Je wordt opgehaald met de bus op een vooraf afgesproken plaats en je wordt naar de huskyfarm gebracht. Seriously: het ontvangst kan niet hartelijker: de honden staan letterlijk te trappelen om aan de rit te beginnen en je kan hen voor vertrek volop knuffelen en aaien. Die honden weten duidelijk hoe de vork hier in de steel zit. De activiteit is uiteraard buiten, bij temperaturen van soms -20°, dus er wordt hier ook niet getalmd. Je krijgt op voorhand een korte, maar duidelijke briefing over hoe de slede werkt en hoe je die kan besturen (spoiler: dat is niet zo heel moeilijk). Kinderen nemen sowieso in de slee plaats, want zij hebben niet voldoende gewicht om de slee te besturen. Onze verdeling was als volgt: Elodie, Ludovic en ikzelf hadden 1 slee voor ons, Bas mocht in de slee van de begeleider plaatsnemen (en reed dus, tot zijn groot jolijt, de hele tijd als allereerste: zijn zicht was ongetwijfeld het allerbeste van alle deelnemers). De personen die in de slee plaatsnemen, krijgen ook een deken om zich warm te houden, degene die de slee bestuurt natuurlijk niet. In de helft van de rit wordt er van bestuurder gewisseld. Tip: hoewel onze wimpers bevroren waren tijdens deze activiteit, waren het onze tenen die het meest koud hebben geleden: zorg dus voor extra warme sokken en verwarmingselementen in je schoenen; je hoeft niet te wandelen ofzo, dus het stapcomfort is ondergeschikt aan het warmtecomfort) Na de tocht (die een uurtje duurt) krijg je in de Finse hut lekker warm bessensap of koffie aangeboden om op te warmen. Je hebt de mogelijkheid om dicht bij het vuur te gaan zitten om ledematen op te warmen.

Lapland met kinderen: sneeuwschoen hike

Met stip de activiteit waarvan we dachten dat ze niet geschikt was voor kinderen. Laat ons zeggen: het was een tópervaring, maar Elodie zat wel aan haar grenzen. Ik denk dat haar leeftijd (6) wel het absolute minimum is (behalve misschien als je kinderen echt geoefende stappers zijn). Er wordt op voorhand aangeraden om je niet te warm te kleden en dat is het beste advies dat we konden krijgen. Toegegeven: ik omarmde dat advies niet meteen en het was met enig scepticisme dat ik gehoorzaamde. Maar na 15 minuten stappen werd het meteen duidelijk: die tocht door de sneeuw doet je bloed sneller en beter stromen en je hebt het al snel warm tot in de topjes van je tenen. De sneeuwschoen hike is opnieuw een activiteit die je met je kleine, vaste groepje doet. Je begint die mensen na enkele dagen wel te kennen en dat was voor de kinderen een extra motivatie. We hadden ook wel het geluk van in een groepje te zitten met andere toppers die Bas en Elodie op sleeptouw namen. Ze werden niet alleen aangemoedigd en bewonderd (zoals je dat doet om kinderen blij te maken), maar er werden pannenkoeken en koekjes gedeeld zodat we op een bepaalde moment een eindje achterop zaten en we de kinderen uit het oog waren verloren. Zij namen lekker het voortouw en sloten aan bij de kop van de groep. Eerlijk is eerlijk: zonder de dynamiek van de groep, denk ik niet dat Elodie de hele wandeling had aangekund (een 7-tal kilometer). Naar boven is ook een pakje moeilijker dan naar beneden, dus weet dat als je bijna aan de top bent en je kinderen aangeven écht niet meer te kunnen, dat de verlossing nabij is, want naar beneden gaan is rollen en springen in de sneeuw, van de bergjes glijden en op de poep gaan zitten en elkaar verder duwen. Ze kunnen het! En jij ook ;)

Lapland met kinderen: langlaufen

Het moest er eens van komen: er was wel degelijk een activiteit waarvoor Elodie -tot haar eigen frustratie- net iets te klein was. Ik had mijn lesje alvast geleerd en luisterde flink naar het advies om niet te veel kleren aan te trekken. Terecht: langlaufen is niet zozeer vermoeiend (vond ik), maar door het continue in beweging zijn, heb je het al snel warm. Pas op: het is niet zo dat Elodie niet kon meedoen met het langlaufen. Maar voor haar (en dus ook voor mezelf) werd de route een beetje ingekort. Super voorzienend als ze bij Lapland Travel zijn, werd er een extra begeleider voorzien die samen met Elodie en mezelf in het midden van de route een andere weg nam. En hoewel haar verbetenheid van ‘ik kan dat wél’ van haar gezichtje was af te lezen, las ik ook dat het de juiste beslissing was om toch net iets vroeger terug te keren. Uiteindelijk kwamen we slechts 10 minuutjes vroeger aan dan de rest van de groep (waaronder Bas en Ludovic), terwijl zij toch heel wat extra meters hadden afgelegd. 

Lapland met kinderen: ijsvissen

Op expliciete vraag van Bas gingen we ijsvissen op het meer van Äkäslompolo. Gat boren in het ijs (met een  handboor), hengel erin en wachten maar. Wisten wij veel dat het làng wachten zou zijn omdat de vissen die tijd van het jaar helemaal niet zo beweeglijk zijn (lap seg). Elodie en ik hielden het na een tijdje voor bekeken, de jongens volhardden net iets langer, maar met hetzelfde resultaat: geen vis, niet beet dus. Ach ja: thumbs up voor de ervaring dan maar? Kleine ontgoocheling, maar hey, part of the game zeker? :-) Oh ja: ook dat ijsvissen doe je uiteraard onder begeleiding, je mag niet zomaar ergens in het midden van het meer je boor neerzetten en een gat beginnen boren. Of course!

Enneu, aan alle avontuurlijke gezinnen: niet twijfelen! Lapland is jouw go-to bestemming volgende winter!