Lissabon met kinderen: zo beleefden wij deze citytrip

Een ticketje naar de zon, dat boek je als je richting Lissabon trekt met de kinderen. Niet alleen het klimaat is daar verantwoordelijk voor, Lissabon straalt het hele jaar door. Met kleurrijke straten, prachtige pleinen en een sappig taaltje waar wij niet zo veel van begrijpen (não falo português; weet je wel?) is het een ideale bestemming voor een citytrip met kinderen.


Lissabon; dit valt er te beleven

Maar we hadden het dus over Lissabon, right? Over hoe kleurrijk en heerlijk vertoeven het er is. Weet je niet goed waar je exact moet zijn? Dit zijn alvast de plekjes die wij op ons lijstje hadden gepind:

Ascensor da Bica

Als ik Lissabon zeg, dan haal je je ongetwijfeld het beeld van de gele trams voor ogen. Die trams zijn inderdaad een ding in Lissabon. Er rijden er veel en ze zijn een echte landmark. Er is echter 1 plekje waar je de meest idyllische tramlijn vindt, en dat is de Ascensor da Bica. Bekijk onderstaande foto’s en je weet meteen wat ik bedoel. Een tramlijn die steil naar beneden gaat, met zicht op het water van de Taag die iets verderop uitmondt in de Atlantische oceaan. We wandelden tot aan het begin van de lijn en namen de trapjes helemaal tot beneden. Als je beneden bent aangekomen kan je de tram weer naar boven nemen. Een ritje kan je apart ter plekke aankopen, maar als je een dagticket voor het openbaar vervoer hebt (bv. de metro, kan je ook gewoon met dat ticketje betalen)

Praktisch: Hier moet je zijn

Alfama

De meest idyllische wijk van heel Lissabon. Kasseien straten met diepe groeven voor de tramsporen, vlaggen en slingers in alle kleuren en maten, kronkelende steegjes en ijsjes op elke hoek van elke straat. Een buggy of kinderwagen laat je best thuis, want het gaat bergop, bergaf en weer bergop, er is zoooveel te zien. De betegelde of kleurrijk geverfde huizen zijn maar 1 van de dingen die het er zo leuk maken! Vergeet zeker niet langs de kathedraal te wandelen en het prachtige uitzicht te bewonderen van aan het uitzichtpunt van Portas do Sol

Elevador de Santa Justa

De Elevador de Santa Justa is voor Lissabon wat de Eiffeltoren is voor Parijs. De Big Ben voor Londen of het Atomium voor Brussel. Het is een 45m oude lift in het centrum van Lissabon die de Rua Santa Justa verbindt met met het hoger gelegen Largo do Carmo. Vandaag is het een toeristische attractie die we zéker gedaan zouden hebben, mocht er geen gigantische rij gestaan hebben. In plaats van de lift, liepen we dan maar een kleine omweg om boven te geraken. Geen probleem voor onze fitte benen (hum). Blijkbaar (maar dat kwamen we pas later te weten - oeps) kan je ook gewoon de lift nemen in een winkeltje achter de lift naar een rooftop bar en kom je ongeveer op hetzelfde punt uit. Mja. Dat is dan voor de volgende keer :-)

Praktisch: Hier moet je zijn

Panteão Nacional

In de 17e eeuw gebouwd als kerk (Igreja de Santa Engrácia), in de 20ste eeuw omgevormd tot pantheon, staat dit prachtige gebouw vlakbij het metrostation van Santa Apolónia. Aangezien het één van de must-sees van Lissabon is, kan je niet anders dan er even passeren. Maar wil je er een leuk uitstapje van maken, dan doe je dat best op dinsdag of zaterdag. Op die dagen vindt er immers een leuke vlooienmarkt plaats in en rond de Mercado de Santa Clara, op nog geen 300m afstand.

Praktisch: Hier moet je zijn

Tip voor avondeten met kinderen: Time Out Market

Heb je een drukke dag achter de rug en zijn de kinderen (en jullie zelf vast ook) eigenlijk al wat moe? Dan is Time Out Market ideaal voor jullie avondeten. Een food market moet goeie producten en standjes van restaurants die hun strepen al verdienden, maar dan zonder het formele zitten. De lange tafels in het midden van de hal nodigen uit tot een snelle hap. Je blijft zo lang of zo kort zitten als je zelf wilt, ideaal om de dag af te sluiten. 

Praktisch: Hier moet je zijn

Op hotel in Lissabon

Ja, het is zo: wij zijn ongelooflijke hotelliefhebbers en dus is de keuze van ons verblijf vaak heel erg belangrijk. Want het is niet omdat er kinderen meegaan, dat je moet inboeten aan accommodatie. Wij verbleven in Lissabon in het Four Seasons hotel, tegenover het Parque Eduardo VII. Four Seasons heeft dan misschien niet de reputatie van super gezinsvriendelijk te zijn, ze doen heel erg hun best om daar verandering in te brengen. Speciale menu’s voor kinderen, slippers op maat in de badkamer en duidelijk geïnstrueerd personeel om kinderen een speciale behandeling te geven met wat extra aandacht. Wij gaan meestal op zoek naar hotels met een zwembad en het Four Seasons in Lissabon heeft er in ieder geval een super gezellige buiten area van gemaakt daar aan het zwembad.

EXTRA TIPS VOOR LISSABON

Onderstaande tips probeerden we zelf niet (bv. wegens tijdsgebrek) , maar stonden wel op onze shortlist. Kwestie van extra tips te delen :-) 


Doe een tuktuk-tour door de stad

Het klinkt misschien wat oosters, zo’n tuktuk, maar in Lissabon zie je ze voortdurend rondrijden. De tuktuks zijn een leuke en handige manier voor toeristen om hun weg door de stad te banen en de vele heuvels en hellingen niet allemaal te voet te moeten trotseren. Er zijn verschillende tours die je kan boeken langs de bezienswaardigheden en leukste plekken in de stad. Het is het perfecte alternatief voor tram 28, de iconische tramroute die je wel graag wil doen, maar waarvoor je de ellenlange file niet wil trotseren. Neem zeker eens een kijkje op deze website


Torre de Belem

UNESCO werelderfgoed moet op de shortlist. Torre de Belem is wel degelijk een bezoekje waard. De toren is het hele jaar door geopend, maar opgelet, de openingsuren verschillen in de zomer en de winter. Check de openingsuren van de Torre Belem hier. Tickets kan je ter plaatse kopen, of op voorhand online. De toren ligt een heel eind buiten een centrum en is daarom misschien een interessante stop tijdens een eventuele TukTuk-tour. De toren is ook bereikbaar met de tram, neem dan lijn 15 en stap uit bij de halte Belém-Jeronimos. 

Praktisch: Hier moet je zijn

Bezoek aan Sintra

Sintra is een sprookjesachtige paleizensite op een kleine 30 km van centrum Lissabon. Omdat het wat verder gelegen is, is het een ideale stop als je lissabon als vertrekpunt van een roadtrip door portugal plant of als je wat langer in Lissabon verblijft dan de 3 dagen die wij er doorbrachten als korte citytrip. Je geraakt er uiteraard makkelijk met een huurauto, maar ook de trein brengt je makkelijk tot daar. De makkelijkste manier om Sintra te bezoeken is immers de hop on, hop off-bus en die bussen starten allemaal aan het station. Tickets koop je handig op voorhand en online



Op citytrip met kinderen: zo beleefden wij Lissabon