Panoramaroute Zuid-Afrika; dit waren onze highlights

We hadden er al zoveel over gehoord en nog meer over opgezocht. De Panoramaroute in Zuid-Afrika stond hoog op ons verlanglijstje. Misschien was ik deze keer wel meest vragende partij in ons gezin. Mijn liefde voor watervallen en prachtige vergezichten maakte dat ik gigantisch uitkeek naar de Panoramaroute. 



Wat is de Panoramaroute?

De Panoramaroute is een route van +/-180km in Zuid-Afrika die -de naam zegt het zelf- de prachtigste panorama’s of viewpoints heeft. Het is een stukje aarde waarmee God ooit aan de aarde begon (en er nog veel zin in had). Denk aan watervallen, canyons en kloven in een subtropisch klimaat. 


Hoeveel dagen nodig voor de Panoramaroute?

In principe kan je de belangrijkste hoogtepunten van de Panoramaroute op 1 dag afwerken. Veel mensen (wij included) kiezen er echter voor om de Panoramaroute in 2 dagen te doen. Met kinderen is een rustiger tempo sowieso aangenamer. Daarenboven waren wij niet van plan om verder te rijden richting Kruger en was de Panoramaroute dus een bestemming op zich. We wilden niet alleen maar van uitkijkpunt naar uitkijkpunt rijden, maar op ons gemak genieten van de omgeving. De meeste mensen doen de Panoramaroute van beneden (Sabie of graskop) naar boven, maar wij deden hem van boven naar beneden en dat hebben we verkeerd ingeschat. We zouden sowieso de omgeving van Sabie nemen als uitvalsbasis en per rit terugkeren naar die uitvalsbasis als je -net zoals wij- niet van plan ben om door te rijden naar Kruger. Als je wel van plan bent om kruger ook te doen is ook Hazyview een prima home base. Reken sowieso 2 nachten als je liever op je gemak reist.


Wat zijn de leukste stops van de Panoramaroute?

De Panoramaroute is een stukje heaven on earth. Een groene long in een doorgaans droog gebied. Het gebied is prachtig. Dit zijn de stops langs de Panoramaroute die wij deden. Let wel: bij elke stop betaal je een kleine ‘entrance fee’ om de lokale community te steunen. Er wordt hier en daar gewaarschuwd voor oplichting, vfraag dus gewoon telkens een ticketje. De entry fee’s worden ook overal geafficheerd (op de ene plek al wat duidelijker dan op de andere).


Three Rondavels

Wij vonden het uitkijkpunt op Blyde River Canyon/Three Rondavels het prachtigste uitkijkpunt dat we misschien ooit al hadden gezien. Het is meteen ook het officieuze einde van de Panoramaroute, op een goeie 80km van Sabie (dat we voor het gemak als startpunt benoemen). Dat geldt natuurlijk voor wie de route begint vanuit Sabie en zo noordelijk rijdt. Als je start vanuit bv. Hoedspruit is Three Rondavels de eerste stop.



Mac Mac Falls

Eigenlijk is de eerste stop op de Panoramaroute Lonecreek Falls, maar die hebben wij helaas moeten overslaan door een plotse weersomslag. Van staalblauwe lucht naar een fikse onweersbui op een half uurtje tijd. Met Lonecreek Falls hebben we dus geen ervaring, maar Mac Mac Falls zijn adembenemend. Een waterval van meer dan 60m en als het de dagen ervoor een beetje geregend heeft (wat het hier wel regelmatig doet), stort ze op indrukwekkende wijze naar beneden. Op hete dagen kan het water er verleidelijk fris uitzien, maar jammer genoeg kan je niet zo maar even naar beneden wandelen voor een frisse duik. Wil je toch even zwemmen, dan kan je dat een 2-tal kilometer verderop bij Mac Mac Pools. 

Pinnacle Rock

In alle eerlijkheid een uitkijkpunt dat wat tegenviel. De omgeving is -duh- prachtig, maar als ik er eentje uit ons lijstje zou moeten skippen, dan zou het Pinnacle Rock zijn.

Lisbon Falls

Met bijna 100 m de hoogste waterval van de Panoramaroute. Bij aankomst (en na het betalen van de entrance fee) lijkt het alsof er slechts 1 uitkijkpunt is, maar schijn bedriegt. We hadden gelezen dat je vanaf de parking een beetje kan verder wandelen en dat was niet gelogen. Er is ook een wandelpad helemaal naar beneden vanaf waar je in een 40-tal minuten onderaan de waterval staat. Super tip voor actieve gezinnen, let wel op want de klim terug lijkt ons best pittig.


Berlin Falls

Iets ten noorden van Lisbon Falls ligt Berlin Falls. Misschien nog net iets mooier dan die eerste omdat je ook een mooi zicht hebt op de rivier die vooraf gaat aan de waterval.

Bourke’s Luck Potholes

De favoriete stop van Bas en Elodie. bourke Luck’s Potholes zijn indrukwekkende rotsformaties waar het water van Blyderivier zich een weg doorheen baant. Je kan er even met de voeten in het water, over de rotsen klauteren of gewoon genieten van dit natuurfenomeen. Aanrader op de Panoramaroute!


God’s Window

Het venstertje waardoor God naar de Aarde keek en zag dat het goed was. God’s Window is een uitkijkpunt vanop grote hoogte over het omliggende groene landschap. Vanaf de parking kan je een lus wandelen over een verhard pad totdat je aan één van de uitkijkpunten komt. Omdat je zo hoog boven de vallei zweeft is het wel indrukwekkend, maar eerlijk gezegd hadden we er meer van verwacht. Verwar God’s Window ook niet met het uitkijkpunt Three Rondavels (over Blyde River Canyon) De eerste heeft een klinkende naam, de andere het échte uitzicht om u tegen te zeggen.


Nog wat tips

Het weer langsheen de Panoramaroute kan wel eens wisselvallig zijn. We begonnen onze dagen 2x met staalblauwe hemel om in de namiddag de hemelsluizen open te zien gaan. Enkele geplande activiteiten vielen daardoor letterlijk in het water, maar we geven ze wel graag mee als tip.

Graskop Lift

De naam zegt het zelf: een lift in Graskop. Met deze Graskop lift daal je af in een diepe kloof en word je ondergedompeld in het tropisch regenwoud onder je voeten. Een ideale manier om met kinderen te wandelen door het tropische regenwoud zonder dat jullie je aan een lange, zware hike hoeven te wagen.

Meer info vind je hier

Long Tom Toboggan

Long Tom Toboggan is een 1,7km lange rodelbaan. Plezier verzekerd! Als je met kinderen op pad bent, is het de ideale activiteit om tussen de uitkijkpunten door wat actie in jullie dag te brengen. Zelf deden we ze dus niet omdat het weer het echt niet toeliet. Maar het schijnt super leuk te zijn!

Meer info vind je hier


hotels in Sabie

Waar kan je nu best overnachten om de Panoramaroute te bezoeken? We zeiden het al: 2 nachtjes is niet overdreven om de Panoramaroute te bezoeken. Wij verbleven in het noordelijker gelegen Hoedspruit, maar dat zouden we echt niet aanraden om van daaruit de Panoramaroute te ontdekken. Nu we terug zijn en een beter zicht hebben op de mogelijkheden, zijn dit de accommodaties die we een volgende keer zouden durven boeken.


DEZE POST BEVAT AFFILIATE LINKS ALS JE VIA EEN VAN DEZE LINKS EEN HOTEL BOEKT, KOST HET JE NIKS EXTRA MAAR STEUN JE WEL ONS WERK