Canyoning, raften en mega avontuur in de Pyreneeën

Out of our comfort zone. En ver! Dat is het minste dat je kan zeggen toen we intekenden voor de groepsreis van Family Adventure. We zouden een hele week gaan kamperen in de Spaanse Pyreneeën en het avontuur opzoeken in de vorm van canyoning, raften, hiken, rappellen… Dat het een avontuurlijke vakantie zou worden, dat stond vast. En dat de kinderen het fantàstisch zouden vinden, hadden we eigenlijk ook wel kunnen voorspellen.



Het concept van Family Adventure

Avontuurlijk reizen hoeft niet te stoppen als je kinderen hebt. En met avontuur bedoelen ze Bij Family Adventure niet van de springplank in het (zwembad-)water springen. Neenee. Het gaat over the real deal. Dat avontuur waar ouders die vroeger zelf niet terugdeinsden voor de adrenalinekick en graag de natuur introkken ook nog naar hunkeren. En dan komen we meteen aan een ankerpunt van het concept: alles in, rond en met respect voor de natuur. Family Adventure biedt avontuur voor het hele gezin! 


De begeleiding bij Family Adventure

Een tweede stap uit onze comfort zone was dat we zouden joinen in een groepsreis. En dat was nieuw. We zijn het nogal gewoon om alles op ons tempo en op het gevoel te doen. Meegaan op het ritme van een groep, zou ons dat bevallen? Antwoord werd snel duidelijk; 100% ja. Want je merkt al snel dat je ook gedragen wordt door die groep. Een kilometer verder stappen gaat de kinderen beter af als ze vriendjes hebben, een sprong in het ijskoude water is een grotere overwinning als je wordt aangemoedigd en de paella op het eind van de dag smaakt beter bij het delen van de avonturen die we als groep beleefden. Daarbij komt de begeleiding van Family Adventure. Eén voor één gepassioneerde mensen met oog voor de noden van de reizigers. En dan toch vooral ook met het besef: geef de kinderen een onvergetelijke tijd en de ouders worden meegezogen in dat geluk. De manier waarop de kinderen niet kinds en toch met warmte benaderd worden is eigenlijk best straf. Er wordt van hen zelfstandigheid verwacht en tegelijk worden ze meegedragen op een (spreekwoordelijk) zacht, warm deken. One for all, all for one. Zoiets. En dat kan, weten we zelf uit ervaring, alleen maar door de aanpak van de beleiding. Top!


Canyon Mix

Als je op de website van Family Adventure gaat kijken, zie je de verschillende trips. Wij deden de Canyon Mix in de Pyreneeën en met activiteiten zoals raften, hiken (naar watervallen!) en cliff jumpen leek deze trip ons wel op het lijf geschreven. We waren zelf met de auto tot daar gereden en konden in de namiddag al meteen onze tent in. Onze medereizigers kwamen druppelsgewijs aan en we leerden elkaar kennen. We werden meteen ingedeeld in kleine groepjes (elk groepje bestaat uit 2, max. 3 gezinnen) voor de activiteiten. Wat ik nog niet meegaf: de reizen van Family Adventure zijn voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar. En dat is echt wel the bare minimum. Elodie was 8 toen we het deden, was één van de jongste en zelfs voor haar was het soms even tanden bijten (gelukkig houdt ze wel van een uitdaging). 


Aankomst 

Rond 14u kwamen we aan. We hadden de trip vanuit België in 2x aangevat: met een overnachting in het Zuid-Franse Valence. Meteen de tent geïnspecteerd; die bleek op een 30-tal meter van een sanitair blok te liggen, dus dat viel mee. Dat we écht gingen kamperen had ons eerst wat afgeschrikt, maar dat bleek echt niet nodig. De tent was ingericht met 3 matrassen (op lattenbodem!) van 150cm. Elodie sliep links, Bas rechts en wij samen in het midden. Nog een extra overtrek op de matras, slaapzakken erop en kussen erbij ploffen en we waren eigenlijk gesteld. In de voortent was plaats genoeg om onze valiezen open te leggen en uit de koffer te leven. Dingen die we dagelijks nodig zouden hebben (toiletzak, handdoeken, wasgerief…) konden we dan op de voorziene rekjes plaatsen. ‘s Avonds leerden we dan de andere mensen voorzichtig kennen, was er al meteen een mega groot spel voor de kinderen en aten we mega lekkere paella. Gerustgesteld en klaar voor het avontuur!




Initiatie

Ontbijten en meteen erin gevlogen. Er werd een soort doorschuifsysteem per groep voorgesteld (en flink gevolgd) om alles leuk en toch efficiënt te laten verlopen. We zouden vandaag initiatie rappel krijgen (met touwenparcours), we mochten onze neopreen pakken voor de canyoning gaan passen (sokken zelf te voorzien en echt wel aan te raden!) en we zouden een eerste keer mogen proeven van het cliffjumpen (say what!) Na de initiatie reden we dus naar een plekje in de buurt. Enkele meters door en over de rotsen voordat we aankwamen aan de voor ons geprepareerde rotspartij. Rappel oefenen en daarna een sprong van 5m in het ijskoude water (en we hadden die pakken nog niet!) Je raadt het al: adrenaline en groepsgevoel gaan goed samen. Banden werden gesmeed, grenzen werden verlegd (die Elodie is niet normaal!) en ouders waren fier op hun kinderen (en toch ook een beetje op zichzelf)


Rafting 

Het was voor ons rustdag OF rafting dag. Het raften moest apart bijgeboekt worden en daar waren wij wel voor te vinden! We reden (met onze eigen wagen) op een uurtje naar een nabijgelegen dorp, vlakbij de rivier Esera. Na aankomst kregen we aangepaste kledij (weer pakken passen ;-)) en werden we meteen gebrieft over dat raften op een kolkende rivier. De route zou uit 2 delen bestaan; kinderen onder 14 jaar stappen na 7 km uit en worden (begeleid of course!) weer naar het startpunt gebracht. Ouders (of kinderen ouder dan 14) varen ook nog het laatste (en iets moeilijkere) stuk van de rivier af. Al mag je als ouder natuurlijk ook gewoon samen met de kinderen uitstappen. Bas en Elodie wachtten (samen met hun nieuwe vrienden) ons op en hadden gelukkig de broodjes die we ‘s ochtends maakten al gevonden. Zij hadden net geluncht toen wij weer aankwamen, ideaal. Na het raften hadden we een vrije namiddag en besloten we naar het stadje Ainsa te gaan. Andere ontdekten andere mooie dingen in de buurt (je krijgt veel tips in de Whatsapp van de groepsreis) 


Hike naar de Larri Watervallen 

Time for trekking! We zouden vandaag naar de Larri watervallen wandelen. En dat bleek niet zomaar even een walk in the park te worden. Dat was stijgen, dalen en weer stijgen. Tot je op een bergplateau komt waar je mond zal openvallen. Wat een natuurpracht! De tonen van The Sound of Music in het achterhoofd (of gewoon luidkeels over het landschap, mag ook) wordt er in de richting van de waterval getrokken. Wij vertrokken rond 10u30, kwamen rond 12u30 aan de watervallen, trokken onze kleren uit voor een verfrissende (ok ijskoude!) duik en aten onze picknick op deze super cool plek, aan de voet van de Larri watervallen. We namen een uurtje de tijd om uit te rusten en te spelen en namen dezelfde weg weer terug, maar deze keer gelukkig meer dalen dan stijgen. Onze hike eindigde rond 15u30 en dat betekende nog net tijd genoeg voor een sprong in het zwembad op de camping voordat onze vingers insmeerden voor de quiz ‘s avonds. We wonnen niet, dus I don’t want to talk about it (ok het was een heel leuke quiz, maar winnen zou het duidelijk leuker gemaakt hebben!)


Canyoning 

Today was the day! We zouden eindelijk de canyon intrekken en daar hadden we met z’n allen super hard naar uitgekeken want de andere groepen (wiens programma een beetje anders was) hadden ons al helemaal warm gemaakt! ‘s Morgens wordt al het materiaal verzameld en klaar gemaakt door de begeleiding. Je hijst je in je neopreenpak, wurmt je benen door de riemen van je gordel en probeert je te herinneren waarvoor al die katrollen en haken en touwen nu weer dienen. En dan… Maak je die eerste échte sprong van op de rotsen naar beneden. Je kan kiezen tussen verschillende hoogtes: van 3 tot 8m en believe you me: die sprong van 8m is een boost voor je vertrouwen (als je durft). Het water is maar een graad of 7, maar dat voelt je (echt!) niet dankzij je neopreen bescherming. Maar het blijft natuurlijk niet bij cliff jumpen. Nadien wandel je de hele canyon door en glijd je en klauter je langs de rotsen en door het water. het was de leukste activiteit van allemaal!



Mocht je nog vragen hebben over een avontuurlijke vakantie met Family Travel, laat zeker weten. We hebben gemerkt dat het voor veel mensen out of the comfort zone is. Maar het is kei hard de moeite waard. Out of the comfort zone, het is daar dat je voelt dat je leeft!