6 x cultuur op kindermaat in Frankrijk

Waar kleine kinderen plots stoere ridders zijn

20160727-IMG_1984.jpg

Als de schoolbel voor het laatst geluid heeft en de zomervakantie lonkt, beginnen wij al snel te denken aan onze jaarlijkse trip naar Spanje. De daarbij horende roadtrip, dwars door La Douce France, wordt elk jaar verlengd. Omdat Frankrijk zó veel te bieden heeft. Enkele van onze favoriete verblijfplaatsen onderweg somden we hier al eens op. Ze zijn allen gelegen op een boogscheut van de Autoroute du Soleil. En op een dag bracht deze ADS ons via Carcassonne, middeleeuwse pracht en praal, midden in de Provençaalse natuur. Omdat we onder de indruk waren van de fantasie die Bas aan de dag legde tijdens dit bezoek, vroeg ik via Instagram enkele tips. Waar zou onze zoon zich nog eens ridder kunnen wanen in een middeleeuwse omgeving? We kregen leuke respons. Misschien enkele ideetjes voor volgende zomer?

 

1. Avignon

Stad naar mijn hart. In Avignon voel, zie, ruik en proef je de Provence op en top. Het is alweer lang geleden dat we hier waren (pre-kindertijdperk zelfs), maar het blijft één van de toppers. De hoge stadsmuur die het centrum omwalt zorgt ervoor dat het lijkt alsof je letterlijk de geschiedenis binnenwandelt. Bijvoorbeeld via de Pont Saint-Bénézet, beter bekend als de Pont d'Avignon. Of je er nu op danst of niet, het blijft erfgoed. Zélfs voor UNESCO, dat Avignon opnam in haar lijst van werelderfgoed. Uiteraard ga je best eens een kijkje nemen aan het Palais des Papes, maar kuier vooral wat rond. Avignon is een stad die je moet beleven door op zoek te gaan naar de wegjes die niet iedereen inslaat. Wees niet bang om te verdwalen; zoals ik al zei, is de stad omwald. Verloren lopen kan dus niet, haha.
In de maand juli vindt er elk jaar het bekende theaterfestival plaats. Super leuk om eens mee te maken, maar let wel op: het kan dan ook enorm druk zijn. De sfeer in de straten is er dan wel exceptioneel.

 

2. Chambord

Chambord ligt in de buurt van Tours en is met zijn 440 kamers het grootste kasteel aan de Loire. Het leent zich perfect voor een familie-uitstap dank zij de kindvriendelijke activiteiten die er worden georganiseerd. Het kasteel ligt midden in een gigantisch park dat je per fiets of zelfs 4x4 kan verkennen. Het kasteel zelf kan je bezoeken en kinderen kunnen kennis maken met verschillende personages uit de geschiedenis. De geschiedenis van Frankrijk was nog nooit zo leuk!

 

3. Puy du Fou

Puy du Fou is een animatiepark, speciaal voor jongens en meisjes met een groot ridderhart. Het ligt tussen Nantes en Bordeaux. Het overkoepelende thema is de geschiedenis van Frankrijk. Je wordt hier helemaal ondergedompeld in historische sferen door spectaculaire shows.
Je kan ook in stijl overnachten in een door jouw uitgekozen tijdperk. Het park heeft namelijk aangepaste accommodatie voorzien, zodat je je verblijf eventueel over twee dagen kan spreiden.

 

4. Aigues Mortes

Deze middeleeuwse stad ligt niet zo ver van de Middellandse Zee, in het zuidoosten van Frankrijk en vlakbij het natuurreservaat Camargue (interessant voor een natuur-/cultuurcombo!) Wij passeerden hier, maar hadden de tijd niet om op verkenning te gaan, dus reden we via één van de toegangspoorten met de auto binnen en weer buiten. Aigues Mortes geeft een bombastische indruk, want het was ooit echt een versterkte burcht. Eén van de  tips die we kregen is om te wandelen op de omwallingen, zo heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving! Veel meer dan wat winkeltjes en oude stadsmuren valt hier naar het schijnt niet te beleven, máár je kan van hieruit wel boottochtjes in de natuur boeken. Mooie deal, toch? De Camargue staat bekend om zijn wilde paarden en uitgestrekte moerassen. Klinkt niet slecht!

 

 

5. Dinan

Dinan is een klein, middeleeuws stadje in Bretagne met een goed bewaarde stadsomwalling waar het heerlijk verdwalen is in het historisch centrum. Dinan is één van die tips die we kregen waarvan we nog nooit gehoord hadden. Wat opzoekwerk leert ons dat het een ideale tussenstop zou kunnen zijn. Een charmante omgeving die karakter uitstraalt. Ik denk niet dat we er een bestemming op zich van zouden maken, maar het lijkt ons zeker een omweg waard. Wij zetten het alvast op de to do-lijst voor wanneer we richting Atlantische kust zouden trekken.

 

6. Mont Saint-Michel

Nog een absolute topper! De middeleeuwse abdij is dé gekende trekpleister, maar de omgeving heeft ook heel wat te bieden. Normandië is beeldschoon en niet te ver. Mont Saint Michel is een getijdeneiland, wat wil zeggen dat het bij laagtij over land bereikbaar is, maar bij hoogtij omringd is door water. Tegenwoordig is het uiteraard ook te bereiken via een brug, maar de getijden hebben de eeuwen overleefd. UNESCO plakte ook op deze Franse parel terecht het etiket van werelderfgoed. Opgelet, het is hier wel toeristisch koppenlopen, en dat moet je erbij nemen wil je vanop het vasteland naar de berg wandelen.

 

We hebben deze vraag een tijdje geleden al gesteld. Via Instagram. Heel oprechte dank aan iedereen die gereageerd heeft. Deze tips zijn dan ook gebaseerd op jullie ervaringen! Het leukste aan deze blog is, in schril contrast met de negatieve verhalen die sociale media zo hol doen klinken, dat we ervaringen kunnen uitwisselen. Daarvoor; BEDANKT aan iedereen die reageert op onze verhalen en vragen. We leren elke dag bij. MERCI !