Waarom wij Bangkok -ook met kinderen- aanraden

Bangkok Reizen met kinderen - withkidsontheroad-2.jpg

De reden waarom je naar Thailand moet gaan, kon je hier al lezen. Dat Bangkok voor ons een meevaller was, heb ik dus al verteld. Vooral omdat we op voorhand gelezen hadden dat je er eigenlijk niet al te veel te zoeken hebt, werden wij aangenaam verrast. De hitte die ons overviel bij aankomst, was eigenlijk een verademing na de barre, Belgische wintermaanden. We gingen in april en de temperaturen swingden de pan uit. Foto’s zonder rode wangen en bezwete voorhoofden waren moeilijk. Maar hey, life as it was… in Bangkok! Dit is hoe wij onze dagen hebben gevuld:

 

1. Grand Palace

Het paleis bevindt zich in het historisch hart van Bangkok, op het eiland Rattanakosin. Hier gelden strikte kledingvoorschriften, geen korte shorten of rokjes en vrouwen moeten de schouders bedekt houden. Voor kinderen zijn ze gelukkig minder streng, maar we hebben Bas zijn short uit beleefdheid toch wat lager getrokken. Ludovic heeft een broek gekocht (Tip! Als je er één wil huren is het écht lang aanschuiven) in één van de nabij gelegen winkeltjes. Het is een prachtige site, maar het was er super warm! Gelukkig stonden er her en der fonteintjes/kraantjes om ons te verfrissen.

 

2. Grand Terminal 21 Hotel

In Thailand krijg je veel waar voor minder geld. We zorgden er dus voor dat we een degelijk hotel boekten, want we wisten natuurlijk niet hoe wij (en voor al Bas) die jetlag zouden verwerken. Het hotel is prima, zonder meer. Geen grote luxe, maar een aangenaam toevluchtsoord waar je kan ontspannen, in schril contrast met de overweldigende drukte rond het hotel. Aan het zwembad op het dak was het heerlijk bekomen na een drukke dag. Vooral het uitzicht van in het zwembad op de stad is ons bijgebleven. Het ligt vlakbij de ingang van de metro en is ook met de taxi prima te bereiken. Meer info? www.grandecentrepointterminal21.com

Andere accommodaties die wij hebben overwogen:

  1. COMO Metropolitan

  2. Okura Bangkok

  3. Oriental Residence

  4. Park Hyatt

  5. St. Regis

3. Wat Pho aka de liggende Boeddha

Ok, eerst effe iets opbiechten. Eigenlijk zijn wij geen getrainde tempelgangers. We kennen maar weinig van de geschiedenis en religie die ermee gepaard gaan, maar je kan toch onmogelijk in Bangkok zijn geweest en de liggende Boeddha voorbijlopen. Volgende biecht; het was prachtig. Het gaat niet alleen om dat gigantische gouden beeld dat je te zien krijgt. De sfeer die in zo’n tempel hangt, geeft je een indruk van de cultuur en die is indrukwekkend. Het is een beheerste, rustige sfeer. Voor het eerst dacht ik voor een fractie te begrijpen wat zen betekent, terwijl buiten de mensenmassa verder aandikte.

 

4. Damnoen Saduak

Damnoen Saduak is een drijvende markt. Hoewel we vonden dat het er al vrij toeristisch was (lees: de bootjes brengen je via weloverwogen winkeltjes), vonden we het wel een leuke ervaring. Ons bootje bracht ons niet enkel over de markt, maar ook via verschillende waterwegen naar de achterin gelegen paalwoningen. Dit is echter geen standaard uitstap, we hebben er expliciet naar moeten vragen. Leuke ervaring die ik zeker op nieuw zou doen. Enkele alternatieve drijvende markten zijn Khlong Lat Mayom en Amphawa.

 

 

 

5. Tuktuk

Laat je rondrijden per tuktuk. De kinderen zullen deze “gekke brommer” fantastisch vinden. Wees je er wel van bewust dat, als je een tuktuk neemt, de kans groot is dat je wordt afgezet. Net zoals wij overigens. We wisten het nochtans, maar lieten ons toch verleiden en wilde stiekem wel eens weten hoe dat dan in zijn werk gaat. Soms word je als toerist op straat aangesproken, zogezegd door een vriendelijke Thai die jou wil helpen. Vaak zijn het echter gewiekste Thai die munt willen slaan uit de nietsvermoedende toerist. Een beetje oplichting eigenlijk. Ze brengen je dan via winkels of plaatsen die hen geld kunnen opbrengen. Vaak hebben ze een deal met de winkeluitbaters. Voor ons geen gruwelijke ervaring ofzo, maar het feit dat we na een tijdje doorhadden dat onze chauffeur “ten dienste van” reed, deed ons beseffen dat hij ons niet altijd bracht waar we het vroegen. Dat we, zelfs al waren we op de hoogte van de praktijken, er plots middenin zaten. 

 

 

6. Maeklong Railway Market

Eén van de dingen die ons het meest zijn bijgebleven is de Maeklong Railway Market. Zoals op zoveel plaatsen, wordt er in Maeklong (op zo’n 70 kilometer van Bangkok) dagelijks een markt gehouden. Het leuke aan deze markt is dat er een treinspoor dwars door de standjes loopt. En dat treinspoor is dan ook nog in gebruik. Het is hallucinant om te zien hoe de kraampjes op twee minuten tijd worden dichtgeklapt om de trein door te laten. De goederen worden namelijk tot op de sporen uitgestald. We hadden hier een authentieker gevoel dan bij de drijvende markten. Geen opdringerige standhouders of geforceerde winkelbezoekjes. Maeklong had een markt en daar rijdt toevallig een trein door. Super leuk om te doen en je kan hier het lekkerste fruit kopen voor de kinderen!

 

7. Shoppen

The shopping mall. Don’t shoot me, maar ik ga in élke stad waar ik kom op zoek naar shopmogelijkheden. Het is mijn guilty pleasure op reis. Cultuur, ok, maar shoppen is what really drives me. Mijn manier om een stad te ervaren. En als ik zo gek ben, zullen er nog wel mama’s zijn die mij hierin gelijk geven. Waar je moet zijn? Siam Center was mijn favoriete shoppingcenter, maar ook Central World en MBK Center zijn de moeite waard. Siam had echter het grootste aanbod aan voor mij ongekende winkels.

 

Conclusie?

Bangkok is meer dan een doorreisstad. Ze heeft de reputatie van luid en druk te zijn en dat is ze ook. Maar ondanks de drukte en bijhorend smog adem je hier onmiddellijk de juiste sfeer in. We stapten in het rustige Europa in een vliegtuig met een rugzak vol stress  en stapten in het chaotische Bangkok weer uit en het voelde juist. Die oosterse sfeer waar veel westerlingen over spreken is geen mythe. Naar Thailand kan vluchten. Van het gejaagde leven, van de stress en van de sombere dagen en veel te lange nachten. And it all starts in Bangkok.