Milaan als tussendoortje. 5 hotspots voor een kort verblijf.

Citytrippen met kinderen, we postten onze bevindingen al over Barcelona. In Milaan laten we ons op sleeptouw nemen door “tante Do”. Let’s see what we did.

Milaan- Brera- navigli - duomo - Reizen met kinderen - withkidsontheroad-44.jpg

Kinderen opvoeden is een uitdaging. Fysiek, mentaal, emotioneel en soms zelfs psychologisch. Het is een olympische discipline waaraan je elke dag met veel liefde, inzet en een tikkeltje doorzettingsvermogen werkt. Je stelt doelen en prioriteiten voor je kinderen en voor jezelf en zo geeft iedereen een eigen kleur aan het grootbrengen van zijn telgen. Onze kinderen worden idealiter open-minded wereldburgers. Tenminste, daar liggen toch een groot deel van onze prioriteiten en daar doen we ons best voor. Mijn moederhart –dat trouwens overloopt van trots voor mijn kinderen(sorry daarvoor)- vindt dat ze goed op weg zijn. Die reismicrobe is misschien genetisch bepaald. In hun geval zou dat wel eens kunnen kloppen. De situatie waarin ze opgroeien is evenwel minstens zo bepalend denken we. Bas en Elodie zijn enorm bevoorrecht om op te groeien in een multiculturele omgeving. Een tante in Italië, een nonkel uit Zuid-Afrika en eentje uit Burkina Faso, nichtjes die uit China komen (en Bas nog steeds zijn beste vriendinnen noemt!)… Deze situatie geeft ons de gelegenheid om hen beter uit te leggen dat de wereld niet stopt achter de bakker om de hoek. En dat vinden wij heel belangrijk.

 

 

1. Navigli

Navigli is een idyllische wijk in het hart van de stad. Het oude grachtensysteem zorgt voor een unieke sfeer. Het is heerlijk flaneren langs de kraampjes, restaurantjes en boetieks. Het is de perfecte locatie voor een avondwandeling. Zowel toeristen als Milanezen strijken hier ’s avonds neer om een hapje te eten of zich in de zetels van een gezellige bar te vleien. Voor de kinderen was een leuke avondwandeling met veel afleiding dank zij de locatie aan het water. Boten in overvloed, de fantasie van een kleuter doet de rest! Bas rende van de ene kant naar de andere, zich verwonderend over hoe die boten daar zijn geraakt. De gezellige boetiekjes zien er voor kleuters heel uitnodigend uit, dus hij winkel in, winkel uit, om daarna met open mond en volledig geïntrigeerd de straatmuzikanten op zijn ongebreidelde aandacht te trakteren.

 

2. Duomo

Ja, het is dé toeristische trekpleister. Maar je moet er geweest zijn. Want de Duomo Santa Maria Nascente is de grootste kathedraal van Italië en hij is toch echt wel indrukwekkend, zowel aan de binnen- als de buitenkant. Het Piazza del Duomo neemt behalve de kathedraal, de halve duivenbevolking van Italië onder zijn hoede. Leuk voor de kinderen, mama en papa zijn minder grote fans. We namen de Bas mee tot op het dak en genoten met hen van het uitzicht.

 

3. GalLeria Vittorio Emanuele

Als je de Duomo hebt gezien, kan je via de Galleria Vittorio Emanuele richting het Piazza della Scala gaan. Deze doorgang is de moeite om te passeren en is eigenlijk een prachtige, overdekte winkelstraat. Kopen is hier niet aan ons besteed, maar kijken mag altijd.

 

 

 

 

 

4. Brera

In Brera aten wij op de gezelligste terrassen van Milaan. Een heerlijk typische wijk met kleine straatjes en verdoken hoekjes. Hier vind je geen grote modeketens, maar veel kleine winkeltjes en bakken sfeer. We flaneerden langs met veel zorg gedecoreerde etalages terwijl de geuren van de verschillende restaurants zich met elkaar mengden. Hier en daar gekletter van gebruikt bestek en een overijverige ober die zijn klanten met complimenten overlaadt. We zijn in Italië, weet je wel. Zouden ze weten dat hun straatjes charmanter zijn dan hun retoriek?

5. Bagni Misteriosi

Op tien minuutjes stappen van het metrostation Porta Romana liggen de Bagni Misteriosi. Zwemmen is voor de kinderen àltijd een voltreffer. En dan al zeker in dit kader. Deze Bagni Misteriosi is een openbaar zwembad op een boogscheut van het centrum. Je neemt best de metro. Het zwembad dateert uit de jaren twintig en werd de voorbije jaren in al zijn glorie hersteld. Volgens ons een absolute aanrader, al was het maar omdat Bas héél lang heeft moeten wachten voor het klaar was en met zijn tante Do al ettelijke keren de werf bezocht toen de restauratiewerken aan de gang waren. Toen in 2016 het zwembad in ere hersteld was, kon zijn geluk niet op en brachten we er de hele middag door. De Bagni Misteriosi zijn een concept die op de gezondheidshype inspeelt en zijn  imago helemaal tot in de kleinste details doortrekt. Vergeet wel je badmuts niet, die is verplicht, tot groot jolijt van Bas die zich een kriek lachte om papa met badmuts.

 

EXTRA: Ladodo

Als je Milaan bezoekt, passeer je dan ook eens in de Via Ludovico Muratori? Daar vind je namelijk Ladodo Design, de design gallery van onze tante Do. Ze biedt jonge (vaak Belgische) ontwerpers/ondernemers de kans om hun werk in Milaan te introduceren via haar eigen studio. Van daaruit werkt ze ook als graphic designer, overal waar mode en design elkaar kruisen.

 

 

Tips, EuropaKatrien GorisComment