Weekendtip : Hoe Zuid-Limburg ons weer verraste

De zomervakantie is nog volop aan de gang en jullie willen er graag met de kinderen nog effe tussenuit. Of jullie zijn al terug van vakantie en hebben de smaak te pakken, dus jullie gaan weer op zoek naar een leuke gezinsuitstap. Liefst niet te ver rijden, maar toch een verandering van omgeving zeg je? U vraagt, wij raden Nederlands Limburg aan. De uitgestrekte velden, weides en het groen; veel groen om te ravotten. En hoewel we al enkele keren die richting uittrokken, blijven ze ons in Zuid-Limburg verrassen.

IMG_6055.JPG

Probeer eens een niet-voor de hand liggende accommodatie

Deze keer had men bij Visit Zuid-Limburg voor ons een -hoe kan het ook anders na ons verblijf in het Brugse Ommeland- weekendje op de boerderij De Verloren Kost van Annemarie en Sherman geregeld. Zij hebben hun boerderij opengesteld voor het publiek en overnachten doe je in hun achtertuin in een barntent. Ze hebben er maar liefst 20 ter beschikking, inclusief stapelbedden voor de kinderen, drie om precies te zijn. Glamping-gewijs was de tent voorzien van ligbad en al! In de keuken hadden we een vaatwas- én espressomachine (je leest het goed!). Verstopt tussen de glooiende, Limburgse heuvels bouwden zij een boerderij die bij hen past. Met een hoofdrol voor paarden en pony’s waar je als bezoeker ook voor mag zorgen. Elke dag staan er workshops op het programma (de agenda daarvan wordt telkens uitgeschreven op een groot bord) en je kan er zelfs op paardrijles! Kinderen kunnen zich de hele dag amuseren op en rond het erf. Alles is er immers voorzien: trampolines, voetbalgoaltjes, rekstokken om aan te slingeren, go-carts… Er werd een heerlijk ontbijt geleverd met verse eitjes en yoghurt, croissants en pistolets, vers beleg en fruit. Voor de lunch en avondeten kan je overal in de buurt terecht. Voor ons werd er een tafeltje gereserveerd in een oerdegelijke taverne, op ongeveer tien minuten rijden van de boerderij. Jawel, mét speeltuin voor de kinderen. Valt het op dat wij kinderen hebben die dat wel kunnen appreciëren?


Wandelen, fietsen, lopen…

Het is ongelooflijk hoe anders een land net over de grens kan zijn. Heuvels, uitgestrekte weides, prachtige vergezichten. Je moet er gewoon effe op uit! Via de app Routeyou kan je verschillende wandelingen downloaden, ook op het niveau van kinderen. De wandeling die we maakten was 3 km lang en liep door de groene heuvels, langs kleine wegen en vaak met prachtig uitzicht over de omgeving. De kinderen klommen in bomen en plukten bloemen aan de kant van de weg. In het midden van de route ligt een kindvriendelijk restaurant waar we halt hielden voor de lunch. Met een naam als ‘Jantje zag eens pruimen hangen ’ kan het alvast niet mis gaan. Het terras lag op een mooie dag heerlijk in de zon en de kinderen konden zich uitleven op de speeltoestellen. Nu ja, kinderen van alle leeftijden that is.


Workshop vlaaien bakken in Maastricht

Echte Limburgse vlaai, dat moet je eens gegeten hebben. Als je in Maastricht al door de kleine straatjes van het Jekerkwartier hebt gekuierd, liep je zonder twijfel al wel eens voorbij de Bisschopsmolen en de ambachtelijke bakkerij die erbij hoort. Neem plaats op het muurtje voor de molen en kijk naar de weg die het water aflegt terwijl je een vers stuk vlaai naar binnen werkt. Doe dat vooral gewoon no nonsense uit de hand, want zo eten ook de locals ze.
Maar om de ervaring helemaal compleet te maken, kan je in de bakkerij ook een workshop vlaaien bakken volgen. Wanneer je dat kan doen en meer info vind je hier. Bas en Elodie vonden dit een héérlijke (letterlijk en figuurlijk) activiteit. Terwijl bakker Olav gepassioneerd vertelt, mochten ze zelf aan de slag. De ene vlaai zag er appetijtelijker uit dan de andere (ja Elodie, ik heb het over de jouwe), maar ze smaakten alle vier even goed. Elodie was het meest enthousiast en ging met alle mogelijke vormpjes aan de slag om haar vlaai op te smukken. Tevreden met die onderscheiding liepen we even later met vier verse vlaaien onder de arm door het stadscentrum van Maastricht. We hebben ze thuis één voor één opgegeten. Je kan ze namelijk probleemloos invriezen.

Enjoy the slow life

Tijdens je weekendje weg wil je toch vooral gewoon je eigen voeten volgen, niet? Onze kinderen staken hun neuzen in de wind en wij gingen erachter aan. Het stadscentrum is altijd geanimeerd in Maastricht. Dat het niet onze eerste keer was in deze stad lees je hier en hier. Wij hadden deze keer geluk dat we de stadsprocessie nog even konden aanschouwen, maar er valt altijd wel iets te beleven. We wandelden nog eens door het stadspark en aten een ijsje bij Candiero in de Koestraat. Ook de Bold Rooftopbar op het Sphinxgebouw schijnt een aanrader te zijn. Die laatste hebben we, door vermoeide kinderbenen en verzadigde zielen, moeten skippen. Maar hey, wij gaan sowieso nog terug. Of wat had je gedacht?


Maastricht - Kindvriendelijke uitstappen 4.jpg
1.jpg
Glamping - in Limburg.jpg
1.jpg
Limburg - Kindvriendelijke uitstappen 4.jpg