Wintersjiek tripje naar Hasselt; zo maak je het nog leuker!

Winterse uitstapjes in eigen land kunnen alle kanten op. Of je gaat op zoek naar sneeuw (als die er al ligt), of je gaat uitwaaien aan de kust, of je gaat voor een knus stadsbezoek tijdens de gezelligste tijd van het jaar. Wij gingen onlangs een weekendje naar Hasselt om te oordelen of de stad zo wintersjiek is als hun imago doet vermoeden. Het werd een weekendje van kuieren door gezellig verlichte straten en steegjes (die kerstverlichting mogen ze wat langer laten hangen!), een klein beetje shoppen, een museum van de wishlist schrappen énnn een bezoekje aan het onoverkomelijke (maar oh zo leuke!) winterland.


Volg de kunstroute zodat je geen enkel mooi plekje van de stad mist

We kenden Hasselt al een beetje. Nu ja; de plekjes waar je kan shoppen en lekker kan eten. Om de minder bekende plekjes van de stad te leren kennen, kregen we de tip om bij Toerisme Hasselt alvast een plannetje af te halen. Zo kregen we alvast een overzicht over de stad met al haar steegjes en zagen we dat het centrum helemaal niet zo groot (en dus alles op wandelafstand!) is. Het kaartje dat we meekregen was dat van de kunstroute. Tijdens het slenteren kom je niet alleen de gezelligste winkels tegen (La Bottega, Oma’s Olifant, Wearable Stories om onze favorieten te noemen), maar ook alles wat met Hasseltse Kunst te maken heeft. Van coole street art over kunstencentra en galerijen tot beeldende kunst in het straatbeeld. Les goûts et les couleurs ne se discutent pas, maar al die werken leverden ons alvast wat stof tot discussie op!


Een weekendje Hasselt = overnachting in een familievriendelijk hotel

Een weekendje weg, dat betekent een nachtje op hotel. Het winterse weer buiten, counter je met gemak als je een hotel met binnenzwembad kiest! Hadden wij geluk dat we één van de hotels op ons lijstje van ‘hotels met een binnenzwembad in België’ zouden kunnen afvinken! We overnachtten in het recent vernieuwde Holiday Inn en moesten van Bas en Elodie onmiddellijk bij het inchecken een reservatie maken voor het zwembad. Dat zouden ze de volgende dag in alle vroegte kunnen uittesten. Toen we om 9u30 de volgende dag aan de rand van het zwembad zaten, vonden ze hun timing dan ook ideaal gekozen: ze hadden het zwembad op dit vroege voormiddaguur helemaal voor zichzelf!
Hoewel de brasserie van Holiday Inn (De Boulevard er erg aanlokkelijk uitzag, hebben we toch een eindje verderop (300m om precies te zijn ;-)) gegeten. We wandelden de ring over en begaven ons voor het avondeten naar Quartier Bleu, de nieuwste, hippe hotspot aan de Hasseltse jachthaven. Quartier Bleu is een winkelboulevard aan het water met gezellige terrassen (we komen in de zomer nog eens terug!) van uitnodigende restaurants. Echt een aanrader: Maison Mathis. Dit restaurant heeft zo’n diverse kaart dat het niet kan dat je er niets op vindt. Zélfs de kinderen worden hier op hun wenken bediend met een aangepast kindermenu. Curryworst met frietjes, pizza, pasta of toch liever kipfilet met appelmoes? Daarenboven is het er heel gezellig zitten en toch ook even een speciale vermelding voor de vriendelijkheid van de mensen die er werken. Gastvrijheid is een kunst.


Met de kinderen naar het modemuseum van Hasselt

Het moment kon niet beter gekozen zijn! Het modemuseum van Hasselt stond al wel een tijdje op mijn go to-lijstje en de tentoonstelling die er tot het einde van 2021 loopt, was de uitgelezen kans om een bezoekje af te snoepen. We bezochten de Active Wear-expo en de pop up tentoonstelling over street wear. Met een zoon die stilaan interesse begint te hebben in populaire culturen, was het de place to visit. We waren aangenaam verrast dat ook kinderen actief betrokken worden. Elodie kreeg een brochure met opdrachtjes en (teken-)spelletjes en ging, gedisciplineerd als ze is, als een gek op zoek naar de antwoorden. Met verbazing over de sportkleding van vroeger en gegniffel bij de extravagante sneaker-ontwerpen van grote merken. Check zeker eens de website van het modemuseum om te weten welke tentoonstellingen er nog verwacht worden, qua museum is het zeker een aanrader! 


Onvermijdelijk en oh zo plezant in Winterland!

Ga je tijdens de eindejaarsperiode naar Hasselt, dan kan je haast niet anders dan een bezoekje te brengen aan Winterland! De jaarlijkse kerstmarkt vindt plaats op het Kolonel Dusartplein is doorheen de jaren zoveel meer geworden dan een kerstmarkt! Er kwam een ijsbaan, kermisattracties en natuurlijk bleef ook het concept van de kerstmarkt behouden. Bas en Elodie konden hun plezier niet op en het bleek de perfecte afsluiter van ons zorgeloze weekendje in Hasselt. Het grijze weer kon niet op tegen de kleurrijke sfeer van Winterland. Het antwoord op de vraag aan Bas en Elodie wat ze in Winterland het leukst vonden? Alles! Maar toch ook wel zeker ook het Kersthuis, het reuzenrad en de ijsbaan. Een weekendje weg met kinderen is all about balance: een uitstapje naar een museum of wat shoppen is super leuk zolang je er ook wat prikkelende ervaringen voor hen tegenover zet. En laat met dat in Hasselt zeker begrepen hebben!