Aanmeren in de Kempen: weekendje weg met je gezin

Waar moet je ze nog halen, de inspiratie om erop uit te trekken in eigen land? Wel, hier misschien? Want hoewel we vorige zomer het gevoel hadden België nu wel gezien te hebben, blijven we onszelf (en hopelijk dus ook jou) verrassen met leuke verblijven in eigen land. Vandaag in Vlaanderen vakantieland? De Kempen (of toch een deeltje ervan)! Wat is er te doen in de omgeving van het Zilvermeer?


Picknickfietsroute langs de fietsknooppunten

De Kempense meren, waarvan het Zilvermeer deel uitmaakt, is een bekende regio voor verschillende redenen. Laat de mooie natuur nu één van de hoofdredenen zijn waarom De Kempen ons (en zoveel andere mensen) zo bevalt. We sprongen dus op de fiets om de omgeving te verkennen en zo, langs het kanaal en het Zilvermeer, te genieten van de frisse wind in onze haren. We hebben tijdens onze verblijven in eigen land al meer gefietst dan de voorbij jaren samen. Onze beenspieren zijn dankbaar dat we ook deze keer voor de fiets kozen. Niet zomaar een fietsroute (het knooppuntennetwerk is gigantisch hier, dus je kan heel makkelijk je eigen route uitstippelen), maar wij vatten de picknickfietsroute aan. Geen beter vooruitzicht dan de lokroep van een heerlijke picknick die ergens onderweg op ons lag te wachten. Deze route wordt georganiseerd in samenwerking met Oskaar picknickba(a)r en kan je hier reserveren. De formule is simpel: je kan via de fietsknooppunten een route uitstippelen en doorgeven op welk punt je je picknick wil laten leveren (en om hoe laat). Als je daar aankomt, staat alles klaar (je hoeft alleen nog uit te pakken). De kist (waar de picknick in zit) is afgesloten met een cijferslot waarvan je uiteraard de code toegestuurd krijgt. Achteraf sluit je de kist en men komt hem weer ophalen als jullie al lang verder gefietst zijn!

Prijs: €20/volwassenen (€25 voor de deluxe versie) €15/kind
Adres:
waar je maar wil (onze plek was aan het einde van de Zandstraat, vlak aan water)


Klimmen en klauteren over het Totterpad

Nadat we met succes de Ladderwandeling en de wandeling van Tros Marêts verteerden eerder dit jaar, waren we in de Kempen vooral benieuwd naar het Totterpad. We moeten eerlijk zijn: een uitdagende wandeling kan je het niet echt noemen, het pad is zo’n 1,6 km lang. Maar hold your horses als je hier zou afhaken. Wij hadden 1,6 km lang klim-, klauter- en springplezier om u tegen te zeggen. Het Totterpad ligt in Meerhout, vlakbij de watermolen in het natuurgebied De Vloyen en is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, maar we zagen ook wel wat jongere exemplaren passeren, al dan niet in de draagzak. Op het pad neemt Bernard Bever je mee door zijn drassige landschap (laarzen voor de kinderen zijn aan te raden, want er kan nogal door de modder geploeterd worden als het geregend heeft!). Aan het einde van het pad (als je het overleefde ;-)) kom je in de speeltuin terecht. Ouders kunnen zich even op het terras zetten om iets kleins te eten of te drinken. Een ideale familie-namiddag! Handig om weten: er is een kleine parking, vlak tegenover de ingang (volg de pijlen ‘Grote Netewoud’), maar op drukkere dagen wordt er iets verderop zelfs een extra (bewaakte) parking voorzien. Geen parkeerstress dus :-).

Prijs:Gratis
Adres: Watermolen 8, 2450 Meerhout


Uitzicht vanop de Sas4-toren

Grote fan van uitkijktorens, wij. Eerst en vooral omdat die gewoon heel erg mooie foto’s opleveren. Maar daarnaast ook omdat de kinderen een groot deel van hun energie kwijtraken door het naar boven spurten en geef toe: we zoeken allemaal naar manieren om onze kinders hun overtollige energie te laten kwijtspelen vóórdat we weer thuis zijn! De sas4-toren staat op de kruising  van 3 kanalen en is liefst 37m hoog. Dat garandeert een prachtig uitzicht en véél kinder-energie die we tactisch de vrije loop laten, want het zijn veel trappen (216 voor wie graag de details kent). In de schaduw van de toren ligt niet alleen het kanaal, je vindt er ook een speeltuin en dat is altijd een opsteker als je met de kinderen op stap bent. Misschien krijg je wel een klein hongertje na de beklimming van die 216 treden en zet je koers in de richting van de vlakbij gelegen pannenkoekenboot. Je kan op de boot eten, of je kan pannenkoeken afhalen en je ergens een plekje zoeken om picknick-gewijs ervan te genieten. 

Prijs: Gratis
Adres: Nieuwedijk 72Z, 2480 Dessel


Bootje varen op het Zilvermeer en door de kanalen

Als de omgeving waar je verblijft zo bekend is voor zijn waterwegen en meren, dan kan je toch niet anders dan de streek ook eens van op het water te bezichtigen? We stapten daarvoor aan boord van onze eigen sloep-voor-een-halve-dag aan Port Aventura, de jachthaven nabij het Zilvermeer. Zo’n sloep is bootje dat je zelf mag besturen. Geen vaarbewijs of ervaring nodig. Na enkele korte instructies mag je het water op en dat is op een mooie zomerdag heerlijk verfrissend. Je krijgt uiteraard wel een kaart mee waarheen je kan varen en waar je best terugkeert om voor zonsondergang terug te zijn. Het besturen van zo’n sloep is echt niet zo moeilijk, zelfs Bas heeft het even geprobeerd. Hij voelt zich graag de kapitein van ons familieschip. Let wel op voor de deinig van passerende boten. De sloep gaat hevig te keer als er zo’n golf tegen de zijkant aan beukt. Niemand overboord, geen gewonden. Wij konden spreken van een geslaagd namiddagje op het water!

Prijs: €90/halve dag, €160/dag
Adres: Zilvermeerlaan 9, 2400 Mol


Familiepret aan het Zilvermeer

Het Zilvermeer in Mol. Bestemming met een naam als een klok. Het kan niet dat je er nog nooit van hoorde. Het kan wel dat je er nog nooit was. Zoals wij. En als je dan in de buurt bent, kan je niet anders dan er binnenwippen. Als je een plek zoekt voor laagdrempelig familieplezier, dan moet je hier zijn. Ik zag ons zeker op een mooie zomerdag aan de rand van het meer een plekje zoeken op het zilverwitte strand, de kinderen zouden spelen op de waterspeeltuigen, misschien lieten we ons wel verleiden tot de aankoop van een opblaasbaar roeibootje. Helaas was het geen warme zomerdag, maar een middelmatige lentedag. Waterpret moesten we aan ons laten voorbij gaan, maar dat deerde ons niet. Het speeltuin-aanbod is er zo groot dat Bas en Elodie er gerust  dagen hadden kunnen kamperen. De voorziene picknickplekken (de meeste zelfs overdekt) zorgen ervoor dat alleen al de speeltuinen zich lenen voor een daguitstap. Zin om samen met de kinderen wat actie te ondernemen? Er zijn 2 leuke wandel-/zoektochten op het domein: de QR-wandeling of de Krakketakketocht. Zelf niet uitgeprobeerd (wegens te veel plezier op de speeltuigen), maar wel een tip die we graag meegeven!  


Prijs: -6 jaar Gratis /+6 jaar: €3 (tussenseizoen), €5 (grote vakantie)
Adres: Zilvermeerlaan 2, 2400 Mol


Verblijf: Europarcs - Resort Zilverstrand

Een heerlijk verlengd weekend vonden wij het, daar in de stille Kempen. De kunst van het genieten van kleine dingen. Picknicken, ontbijten aan het water, een korte wandeling en een boottochtje. Veel tijd om samen te zijn, al is het toch altijd te kort. We verbleven in Europarcs - resort Zilverstrand in een huisje voor 6 personen. Het allerbeste aan ons huisje was de ligging aan het water. ‘s Morgens wakker worden met de zon op een dampende vijver, de eendjes die voorbij zwemmen en af en toen enkele ganzen die ruzie maken in de verte. Ongelooflijk idyllisch vonden we dat! Voor de mensen die hun keukenprins(es) thuis lieten, is er ook een restaurant in het park. Vergeetkoppen zoals wij vind je regelmatig terug in de supermarkt op het domein. Hoogst waarschijnlijk ben je hier met de wagen en kan je zelfs zonder on site supermarkt of restaurant je plan wel trekken. Alles is vlakbij en Google is je vriend!

De leukste activiteit vonden de kinderen zonder twijfel het midgetgolfen (wat is trouwens het verschil met minigolf?). Je haalt gewoon de sticks en balletjes bij de receptie (het is gratis). Zelf vond ik het feit dat je fietsen kan huren een groot voordeel, want wij hebben geen fietsrek aan onze auto. Helemaal top was het geweest als de e-bikes nog beschikbaar waren. Helaas hadden we daarvoor niet op tijd navraag gedaan. Hoewel er ook kinderfietsen beschikbaar waren, koos Elodie er toch voor om in het kinderzitje bij mij achterop te kruipen. Dat is tenminste lekker gezellig! De kers op de taart moet ik principe het binnenzwembad (met glijbaan!) zijn, maar door de nog steeds heersende corona-maatregelen in mei, was dat helaas nog gesloten. Doe zeker navraag, want het leek ons zeker een meerwaarde voor de kinderen. Als het stralend weer is buiten, kunnen ze zich natuurlijk ook in en rond de vijver uitleven. Er valt immers vanalles te beleven. De grote glijbaan die in de vijver staat, trok al snel Bas’ aandacht. Jammer genoeg was het niet warm genoeg om in de vijver te zwemmen of op het strand te liggen. Die ervaring zullen we van anderen moeten horen! Nog meer info over het resort lees je in dit artikel.

Wil je nog meer inspiratie over wat er te doen in in de Kempen? Aarzel dan niet om eens een kijkje te nemen op deze website. Je vindt er duizend mogelijkheden om jezelf en je gezin een heerlijk weekendje weg te bezorgen!